Hlavní obsah

Boj o doly vrcholí, Penta zvyšuje nabídku

Právo, Roman Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Finanční skupina Penta, která se prostřednictvím stoprocentní dceřiné společnosti Oakfield uchází v privatizačním tendru o koupi státního podílu v Severočeských dolech, se rozhodla zvýšit svoji oficiálně podanou nabídku za státem držené akcie. Chce překonat nabídku skupiny J&T, která údajně činí 6,8 miliardy korun.

Článek

"Penta se rozhodla zvýšit cenu tak, aby její cenová nabídka byla v soutěži nejvyšší," uvedla v prohlášení. "V soutěži jsou stále všechny tři subjekty a naším záměrem je v tuto chvíli nabídnout vládě nejen kvalitní podnikatelský záměr, ale i nejvyšší cenu," prohlásil Marek Dospiva, předseda představenstva Penta Finance, a.s.

Meziresortní komise údajně vládě doporučila nabídku slovenské finanční skupiny J, která za 54 procent akcií nabídla nejvyšší cenu. Komise dala přednost její nabídce i přesto, že společnost nemá s povrchovou těžbou hnědého uhlí žádné zkušenosti.

"Krok Penty, o kterém jsme se dozvěděli z médií, vnímáme jako nesystematický a účelový nátlak, který popírá smysl a účel výběrového řízení," reagoval pro ČTK mluvčí J Banky Petr Málek.

Na druhém místě za J se podle informací Práva umístila právě česko-slovenská finanční skupina Penta, u níž komise údajně ocenila podnikatelský záměr, ale její finanční nabídka byla nižší.

Favorit až třetí

Favorizovaný Appian, který již vlastní Mosteckou uhelnou společnost, skončil s nabídkou celkové transakční ceny 11,08 miliardy korun překvapivě až na třetím místě.

Meziresortní komise totiž podle informací Práva vzala z nabídnutých 11,08 miliardy v úvahu pouze částku 4,78 miliardy korun za akcie Severočeských dolů, a nikoliv už zbývajících 6,3 miliardy, které Appian považoval za součást transakční ceny.

Reklama

Související témata:

Související články

Komise doporučila vládě prodat doly firmě J&T

Překvapením skončilo úterní jednání meziresortní komise, která měla vládě doporučit nejvhodnějšího investora pro Severočeské doly. Tím je podle informací Práva...

Výběr článků

Načítám