Hlavní obsah

Nejabsurdnější bankovní poplatek? Tentokrát odpovídají mluvčí bank

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

První kolo hlasování veřejnosti o nejabsurdnější bankovní poplatek 2010 je v plném proudu. Server bankovnipoplatky.com pro zatraktivnění oslovil 15 tiskových mluvčích bank a finančních institucí, aby se i oni vyjádřili k nejabsurdnějšímu poplatku. Nejčastěji zmiňované poplatky byly však zcela odlišné od těch, které reálně vadí bankovním klientům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hlasování veřejnosti zatím vévodí všeobecně neoblíbený poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu, následovaný poplatkem za zjištění účetního zůstatku přes bankomat a poplatkovou sankcí za předčasně splacený úvěr.

Zajímavé je, že tiskoví mluvčí tuzemských bank a finančních institucí volili až na jednu výjimku zcela jinak než veřejnost. Mezi tiskovými mluvčími jsou nejneoblíbenější hned dva poplatky – poplatek za vložení variabilního (specifického) symbolu do příkazu k úhradě a poplatek za elektronický výpis z účtu. Oba shodně obdržely pět hlasů.

„Existence tohoto poplatku z uvedeného seznamu mě překvapila, ani jako běžný bankovní klient jsem se s poplatkem za vložení variabilního symbolu do příkazu k úhradě nesetkal. Ten mi skutečně připadne nadbytečný,“ uvedl Pavel Zúbek z GE Money Bank.

Samostatnost není zadarmo

Pokud jde o poplatek za elektronický výpis z účtu, tak na jedné straně banky motivují klienty k samostatnosti (za účelem snižování nákladů), na druhé straně toto jednání penalizují nesmyslnými poplatky.

„Vzhledem k tomu, že finanční instituce výrazně podporují využívání informačních technologií ve vztahu s klientem, je pro mne v tomto roce vítězem poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou,“ souhlasí Petr Plocek z HSBC.

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek se pořádá od roku 2005. První kolo hlasování probíhá do 31. ledna 2011 a vzejde z něho pět poplatků, které si to ve finálovém hlasování rozdají o titul nejabsurdnějšího bankovního poplatku roku 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám