Hlavní obsah

E.ON chce zdražit elektřinu o procento, plyn zlevní

– Praha • Aktualizováno

Společnost E.ON hodlá zdražit elektřinu pro domácnosti od příštího roku o jedno procento. V případě, že by však zákon o podpoře obnovitelných zdrojů neprošel, bude E.ON v roce 2011 za elektřinu účtovat o šest procent více, jak sdělil mluvčí společnosti Vladimír Vácha. Cenu plynu hodlá společnost v příštím roce snížit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) by cena elektřiny pro domácnosti od ledna, po předpokládaném schválení novely o obnovitelných zdrojích, měla vzrůst v průměru o necelých pět procent. Zdražení u jednotlivých dodavatelů by mohlo být ale mírnější, neboť se do konečné ceny promítne letošní pokles ceny takzvané silové elektřiny.

E.ON, který má v jižních Čechách a na jižní Moravě přibližně 1,4 miliónu zákazníků, sníží příští rok silovou cenu elektřiny pro domácnosti o 10 procent a pro podnikatele o 15 procent.

V průměru má elektřina v příštím roce podle ERÚ zdražit o 4,6 procenta pro domácnosti a o 5,2 procenta pro podniky. V případě, že by však neprošel zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, energie by domácnostem od ledna zdražila o 11,2 procenta. Velkoodběratelé by si připlatili o 14,5 procenta víc.

Plyn zlevní

Naopak za plyn mají klienti od ledna 2011 platit méně. E.ON domácnostem cenu sníží o 4,7 procenta.

Pro poslední čtvrtletí letošního roku společnost ceny nezměnila, od července zdražil E.ON plyn pro domácnosti průměrně o šest procent.

E.ON se dívá mimo Evropu

Podle agentury Reuters souhlasil německý koncern E.ON s prodejem 3,5% podílu v ruském státním plynárenském a ropném gigantu Gazprom za 3,4 miliardy eur (asi 84,8 miliardy korun). E.ON se tímto krokem snaží získat dostatečné finanční prostředky pro expanzi mimo Evropu. Odbyt na starém kontinentě totiž stagnuje a zisky v Německu sráží nová daň z jaderného paliva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám