Hlavní obsah

Společnost BP prodává majetky, aby měla na odškodné

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská ropná firma British Petroleum (BP) prodá svůj šedesátiprocentní podíl v argentinské ropné a plynárenské skupině Pan American Energy (PAE) za sedm miliard dolarů (asi 130,7 miliardy korun) společnosti Bridas Corp., v níž drží polovinu čínská firma CNOOC. BP totiž potřebuje dostatek financí na úhradu škod vzniklých po letošní havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu.

Foto: Kate Davison-Greenpeace, Reuters

Ropné skvrny na hladině Mexického zálivu

Článek

Jak uvedla agentura Reuters, včetně nejnovější dohody BP v letošním roce již prodala nebo se dohodla na prodeji majetku v celkové hodnotě 21 miliard dolarů. Podle odhadů BP přijde havárie v Mexickém zálivu spojená s únikem ropy do moře na 40 miliard dolarů a do konce letošního roku bude muset společnost prodat majetek za 25 až 30 miliard dolarů, aby měla na vyplacení odškodného.

Podíl, který BP prodává, představuje rezervy 917 miliónů barelů ropného ekvivalentu a těžbu 143 000 barelů ropného ekvivalentu denně.

Problémy BP se táhnou od 20. dubna letošního roku, kdy v Mexickém zálivu explodovala ropná plošina Deepwater Horizon, kterou měla BP pronajatou. Plošina se vzňala a následně zřítila do moře.

Zemřelo při tom 11 dělníků. Z poškozeného vrtu Macondo pak tři měsíce unikaly milióny litrů ropy. Vrt byl definitivně zapečetěn až koncem září. Ekologická katastrofa způsobená tímto únikem se stala největší v dějinách USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám