Hlavní obsah

Irská vláda představila čtyřletý plán úspor, chce ušetřit 15 miliard eur

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin
Aktualizováno

Členové irské vlády představili čtyřletý úsporný plán, při kterém by chtěli ušetřit 15 miliard eur, z toho 40 procent v příštím roce. Plán by měl zemi vyvést ze současných potíží.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Článek

Podle irského ministerského předsedy Briana Cowena je plán milníkem na cestě k obnově Irska.

Úsporami výdajů chce vláda ušetřit deset miliard eur a zvýšenými daněmi a dalšími opatřeními získat zbylých pět miliard. Mezi opatřeními je zejména zvýšení sazby daně z přidané hodnoty, snížení počtu státních zaměstnanců a snížení minimální mzdy.

Jak připomněl šéf Strany zelených John Gormley, jde o největší krizi v historii Irska. Vinu za stávající situaci připisuje nezodpovědným praktikám bank.

Irský ministr financí Brian Lenihan předpokládá v příštím roce růst HDP, deficit nového rozpočtu bude činit asi devět procent HDP. Jak dále Lenihan uvedl, je nutná reforma pracovního trhu. Investice do vzdělání bude podle něj dál prioritou a plán by měl ošetřit i hranici odchodu do důchodu.

Irsku pomoc přislíbila Evropská unie v neděli a nyní se o ní v Dublinu jedná. Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 biliónu Kč), podle posledních zpráv by to mělo být 85 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám