Hlavní obsah

Dow Jones u 10 000 bodů

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Index newyorské burzy Dow Jones, nejsledovanější ukazatel amerického akciového trhu, se v úterý po 18 měsících nakrátko vrátil nad psychologickou hranici 10 000 bodů. Stalo se tak po otevření newyorské burzy v očekávání, že centrální banka USA nechá úrokové sazby na dlouhodobém minimu.

Článek

Přispěly také dobré zprávy od předních firem včetně General Motors a International Papers. Později však index DJ znovu oslabil.

Výbor pro operace na otevřeném trhu amerického Úřadu federálních rezerv v úterý rozhodoval o krátkodobých úrokových sazbách na další týdny a jeho rozhodnutí se očekávalo až po uzavření evropských trhů. Nepředpokládalo se však, že by úroky zvýšil z nynějšího 45letého minima jednoho procenta. Experti soudí, že Fed bude chtít podpořit současné ekonomické oživení a úrokové sazby ponechá na současné úrovni aspoň do poloviny příštího roku.

Evropské akcie v úterý zpevňovaly, i když dolar stále oslabuje, a tím přidělává vrásky evropským exportérům. I firmy s velkou angažovaností v USA posilovaly, například Deutsche Bank a Philips o více než jedno procento. Výrobce airbusů EADS zpevnil o tři procenta po zprávách o nových zakázkách pro Quatar Airlines.

Na pražské burze vzestup

Také pražská burza zachytila vzestup většiny předních akciových trhů, v úterý se dařilo především Komerční bance a Českému Telecomu. Akcie KB posílily o 2,20 procenta na 2326 Kč, Telecom o 2,32 procenta na 273,20 Kč. Index PX 50 vzrostl o 0,80 procenta na 618,1 bodu.

První investiční společnost bude zrušena převedením jmění na hlavního akcionáře, ČSOB investiční společnost. Podle mluvčího ČSOB Milana Tománka o tom na začátku týdne rozhodly valné hromady obou společností. Podle znaleckého posudku připadne na výplatu minoritních akcionářů První investiční společnosti částka 135,374 koruny na jednu akcii. Fondy obou firem se slučovaly již v předstihu, ČSOB investiční společnost nyní spravuje 11 fondů s celkovým majetkem 20 miliard Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám