Hlavní obsah

Češi odpracují za týden o tři hodiny víc, než povoluje zákoník práce, šidí i obědy

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní doba v České republice je třetí nejdelší v Evropské unii. Češi průměrně odpracují 42,9 hodin týdně, tedy téměř o tři hodiny více, než povoluje zákoník práce. Začínají šidit i oběd: s přibývajícím počtem fast foodů a možností vzít si jídlo s sebou mnoho z nich obědvá přímo u svého pracovního stolu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z průzkumu, který provedla mezinárodní personální společnosti Reed Specialist Recruitment. Mapoval klíčové změny, k nimž došlo v oblasti zaměstnávání od roku 1960, kdy byla společnost Reed založena.

§ 79 zákoníku práce - stanovená týdenní pracovní doba
Délka stanovené týdenní pracovní doby nesmí překročit 40 hodin týdně.

Průzkum zahrnuje názory více než 3000 zaměstnanců z různých oborů. Jeden ze čtyř je u svého pracovního stolu od půl osmé ráno a neodchází před šestou hodinou večer, 40 % dokonce stejně jako Češi ani neopouští kancelář přes polední pauzu, aby si dali pořádnou přestávku. A práce nekončí v kanceláři – většina dotázaných ji dokončuje každý večer doma. Věnují jí po večerech průměrně 42 minut.

Skutečnou revoluci podle průzkumu přineslo používání e-mailů. Téměř polovina dotázaných (48 procent) uvedla, že si pracovní život bez e-mailu už nedokáže představit. Většina z nich dokonce považuje elektronickou poštu za „nejvýznamnější změnu na pracovním trhu za posledních 50 let“. Má pro ně větší hodnotu než rovná práva nebo příchod mobilních telefonů.

Ještě jedna věc je ale pro značnou část dotazovaných nepostradatelná stejně jako e-mail. Více než čtvrtina z nich (27 %) uvedla, že si nedokáže představit práci bez škádlení a žertování v kanceláři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám