Hlavní obsah

Poptávka po ropě ve světě poroste, odhaduje IEA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zvýšila odhad celosvětové poptávky po ropě pro letošní i příští rok. Reagovala tak na nové údaje, které ukázaly překvapivě silný hospodářský růst. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Yuri Maltsev/Files, Reuters

Ruský tanker Moscow University. Ilustrační foto

Článek

IEA nyní předpokládá, že poptávka po ropě letos dosáhne 86,9 miliónu barelů denně. V zářijové prognóze přitom pro letošní rok počítala s poptávkou 86,6 miliónu barelů denně. Odhad poptávky pro příští rok IEA zvýšila na 88,2 miliónu barelů denně z předchozích 87,9 miliónu barelů denně.

Ceny ropy se na přelomu září a října vrátily nad psychologicky důležitou hranici 80 dolarů za barel. Vzhůru je tlačila silnější poptávka, oživení na akciových trzích a slabší dolar.

IEA byla založena v 70. letech minulého století, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám