Hlavní obsah

Vedení Tatry ustoupilo odborářům, propustí jen polovinu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze 76 z původně avizovaných 167 zaměstnanců propustí v letošním roce kopřivnická automobilka Tatra. Zbylých zhruba 90 lidí dostane od firmy taky výpověď, ale s písemným slibem, že je Tatra zaměstná nejpozději do června 2011 za stejných platových podmínek, za jakých odejdou.

Foto: archív, Právo

Článek

Původní rozhodnutí představenstva Tatry z konce září se podařilo odborům zmírnit. „Propustí se 76 lidí natrvalo. Půjde o techniky a režijní dělníky. Ostatní zaměstnanci, do už dříve zveřejněných 176, budou taky propuštěni, ale pouze v závislosti na vývoji zakázek,“ řekl Právu předseda tatrováckých odborů Pavel Baroň. Tatra prý dá navíc lidem písemný slib, že je nejpozději v průběhu druhého čtvrtletí příštího roku nabere zpět. „Pro nás je důležité, že to bude za stejných podmínek, jaké mají dneska.“

„Jedná se o techniky a režijní i administrativní pracovníky ze všech oblastí společnosti. Tito zaměstnanci byli o ukončení pracovního poměru informováni v průběhu minulého týdne a většina z nich opustí společnost na základě dohody do konce října,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Ronald Adams.

Potvrdil také, že kvůli sezónnímu efektu, který se dostavuje téměř každý rok, firma navíc plánovala propustit mezi letošním prosincem a březnem 2011 dalších 150 lidí. „A to s příslibem opětovného zaměstnání. Protože však došlo k nárůstu zakázek pro lednovou výrobu, počet dočasně uvolněných zaměstnanců by se měl nyní pohybovat v rozmezí 100 až 110 pracovníků,“ vysvětlil předseda představenstva Tatry.

I přes nepříznivou situaci chce automobilka letos vyrobit 1000 až 1100 nákladních vozidel. „Kvůli změně počtu zakázek může v závislosti na objemu práce, které konkrétní zakázky vyžadují, docházet k redukci či navýšení počtu zaměstnanců ve výrobě,“ naznačil Adams.

O zakázkách se neví

Zda automobilka dokáže navýšit zakázky, Baroň momentálně neví. „Něco je údajně přislíbeno, něco se vyvíjí,“ naznačil a dodal, že dohodu o zmírnění výpovědí uzavřela odborová organizace s představenstvem společnosti. „Vedení má v ruce plán výroby a ten hovoří o oživení,“ poukázal odborář, že rok 2011 by nemusel být z pohledu zakázek tak tragický, jak to vypadalo před necelým měsícem.

Tehdy Adams sdělil, že firma má nasmlouváno pro konec letošního roku a na první tři měsíce toho příštího 359 vozů. Z toho bylo jen 116 celých automobilů a 240 montovaných dílů, takzvaných asambláží.

Informace o tom, že odboráři chtěli stávku, pokud by jim vedení Tatry nevyšlo vstříc, Baroň odmítl. „Uvažovali jsme o mítinku, ale protože jsme se dohodli, tak už není o čem uvažovat.“ Podle odborového předáka by měli Tatru lidé začít opouštět od listopadu. „Oznamovací dopisy už dostali,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám