Hlavní obsah

Zahraniční obchod byl v srpnu jen těsně v černých číslech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v srpnu s přebytkem 0,5 miliardy korun. Loni ve stejném měsíci to bylo 9,1 miliardy. V porovnání s loňskem se zhoršilo obchodování se stroji a dopravními prostředky. O výsledcích ve čtvrtek informoval český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Stringer Shangai, Reuters

Článek

Vývozy i dovozy strojů a dopravních prostředků přitom rostly. Dovoz dokonce o 42 procent. Právě zhoršení bilance přebytku o 6,1 miliardy korun může ve velké míře za celkový pokles.

Celkově narostl meziročně dovoz o 30,1 procenta a vývoz o 23 procent. Vysoká čísla ovlivnila nízká srovnávací základna z minulého roku, tehdejší srpen vykázal vůbec nejhorší výsledky za všech měsíců roku 2009.

"Český export ani v srpnu nezklamal a vykázal meziroční tempo růstu 23 procent, což bylo lehce nad naším odhadem. Slušné tempo exportů se snoubí se solidními výsledky českého exportu. Nicméně tím, co na údajích za srpen poněkud překvapilo, byl výrazněji zrychlující import, který meziročně vzrostl o 30,1procenta," řekl Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám