Hlavní obsah

Světový ekonomický růst příští rok zpomalí, předpovídá MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Po letošním výrazném oživení z loňského propadu se růst globální ekonomiky v příštím roce zpomalí na 4,2 procenta z tempa 4,8 procenta v tomto roce. Předpověděl to v pololetní prognóze Mezinárodní měnový fond (MMF). Tahounem růstu bude Čína a další nové tržní ekonomiky, které budou podle fondu jako celek expandovat téměř třikrát rychleji než vyspělý svět.

Článek

MMF svůj letošní odhad ve středeční zprávě World Economic Outlook zvýšil z červencové dílčí předpovědi 4,6 procenta, prognózu pro příští rok naopak snížil z dosavadních 4,3 procenta. Loni globální ekonomika ztratila kvůli hluboké recesi 0,6 procenta, z toho vyspělé země zažily pokles o 3,2 procenta.

Globální oživení zůstává podle fondu křehké, protože současná situace ještě stále neumožňuje ekonomikám vyspělých zemí hladký přechod od růstu závislého na veřejné podpoře k soběstačné expanzi na základě soukromé poptávky. "Globální oživení pokračuje, jeho síla však není nijak zaručena," uvedl MMF.

Letos oživí vyspělé průmyslové ekonomiky o 2,7 procenta, příští rok by však mělo jejich růstové tempo zeslábnout na 2,2 procenta. Rozvojový svět po loňském útlumu, kdy rostl jen o 2,5 procenta, zaznamená letos expanzi o 7,1 procenta a příští rok zpomalení na 6,4 procenta, předpověděl MMF. Z toho Čína, která se letos stala druhou největší ekonomikou světa po USA, zmírní růst na 9,6 procenta z letošních odhadovaných 10,5 procenta.

Očekává se i pokles eurozóny

Pokles by měl zaznamenat v příštím roce i hospodářský růst eurozóny, a to na 1,4 procenta z letošních 1,5 procenta. Alespoň tak to uvádí ekonomická prognóza společnosti Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF).

V souvislosti se snížením růstu se má nezaměstnanost v eurozóně dále zvyšovat až do poloviny roku 2011, kdy dosáhne svého maxima – bez práce se ocitne více než 16,3 miliónu lidí. Ani silná německá ekonomika pravděpodobně neochrání eurozónu před působením negativních faktorů, kterým v současnosti čelí.

Česko vychází celkem dobře

„Česká ekonomika letos zaznamenala růst, ale velmi těsné obchodní a investiční vazby s Evropskou unií, do níž směřuje 85 procent celkového exportu z ČR, způsobují, že ekonomické oživení po krizi nastupuje relativně pomalým tempem,“ říká Jan Fanta z EEF.

Po čtyřprocentním poklesu v roce 2009 (kdy ČR těžce zasáhla celoevropská recese) vzrostl hrubý domácí produkt (HDP) v prvním čtvrtletí o 0,4 procenta a ve druhém čtvrtletí dokonce o 0,9 procenta v důsledku vzestupu zvláště exportu do Německa, což zvedlo roční růst HDP na 2,4 procenta a pololetní růst na 1,7 procenta.

Vzhledem k tomu, že nezaměstnanost se od března snižuje, spotřebitelská poptávka se v prvním pololetí letošního roku zvýšila a statistika maloobchodních prodejů signalizuje pokračování hospodářského růstu i ve třetím čtvrtletí.

„Vzhledem k tomu, že Česká republika udržuje pevnější vztahy s Německem a dalšími tradičními státy Evropské unie, jejichž hospodářské výsledky s největší pravděpodobností předčí výsledky eurozóny jako celku, předpokládáme, že HDP České republiky letos poroste o relativně solidní dvě procenta, a tento růst v roce 2011 zrychlí na téměř tři procenta a v letech 2012 až 2013 na 4 až 4,5 procenta,“ odhaduje Fanta.

Reklama

Výběr článků

Načítám