Hlavní obsah

V Číně stále roste počet dolarových miliardářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Počet dolarových miliardářů v Číně stoupl na 189 z loňských 130. Nejbohatším mužem s majetkem 12 miliard dolarů (asi 216,4 miliardy korun) je nápojový magnát Cung Čching-chou, majitel největšího výrobce nápojů v zemi Wahaha. Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku Hurun Rich List 2010 sestaveného výzkumným týmem Ruperta Hoogewerfa.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Loni první příčku obsadil majitel výrobce aut a baterií BYD Wang Čchuan-fu. Ten však letos skončil až na 12. příčce s majetkem 4,6 miliardy USD. Podíl deset procent v BYD koupil prostřednictvím své firmy Berkshire Hathaway americký miliardář Warren Buffett.

"Čína má pravděpodobně v současnosti největší počet miliardářů na světě," uvedl zakladatel a vydavatel seznamu Hoogewerf. "V letošním roce známe v Číně 189 dolarových miliardářů, ale můžeme s určitostí říct, že jsme nejméně polovinu přehlédli, což znamená, že máme 400 až 500 dolarových miliardářů," dodal.

Dvojkou na seznamu je Li Li a jeho rodina, majitelé společnosti Shenzen Hepalink Pharmaceutical Co., která letos v květnu vstoupila na burzu. Třetí místo obsadil Čang Jin, majitel holdingu Nine Dragons Paper, a čtvrté Liang Wen-ken s firmou Sany Heavy Equipment. První pětku uzavírají se shodným majetkem Robin Li z internetového vyhledávače Baidu a podnikatel v oblasti nápojů Jen Pin. Majetek obou činí 5,3 miliardy dolarů.

"Rok 2010 je prvním rokem za deset let, kdy se do první pětky nedostal realitní magnát," uvedl Hoogewerf. Celý seznam 1363 osob, jejichž majetek činí nejméně jednu miliardu jüanů (asi 2,7 miliardy Kč), bude zveřejněn příští měsíc, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám