Hlavní obsah

V Bruselu stávkuje celá Evropa

Novinky, BBC, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Tisíce lidí z celé Evropy se sešly v Bruselu, aby se pochodem k sídlům evropských institucí zapojily do celoevropské demonstrace Evropské konfederace odborových svazů (ETUC) proti nepopulárním úsporným opatřením národních vlád. Podle organizátorů může jít o vůbec největší protest v belgické metropoli, uvádí server BBC.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Odboroví vůdci v čele demonstrace. Ilustrační foto

Článek

Motto stávky, která začala ve 13.00 hodin a vrcholit by měla kolem 17.00 hodin, se nese v duchu, že nejhůř z krize způsobené bankéři, finančníky a obchodníky mohou vyjít normální evropští pracující. Účastníci počítají s účastí až 100 000 lidí ze 30 zemí. Generální stávka už navíc vypukla ve Španělsku, první od roku 2002, protesty se očekávají podle BBC v Řecku, Itálii, Litvě, Irsku a Srbsku.

ETUC připomíná, že finanční krize, nejhorší v Evropě od roku 1930, připravila o práci už 23 miliónů lidí v celé Evropské unii. Obává se také, že úsporná opatření realizovaná jednotlivými evropskými vládami způsobí ještě větší nezaměstnanost.

Místo regulačních kroků chtějí odbory od vlád zabezpečit stabilní pracovní místa, silnou sociální ochranu a lepší důchody. Podle BBC jsou zaměstnanci z většiny evropských zemí rozčarovaní ze skutečnosti, že musí platit za chyby bank a potažmo celého finančního sektoru.

Z Česka dorazilo podle Jaroslava Zavadila, předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů, asi 300 odborářů.

Evropa ve varu

Ve středu přestali v Aténách pracovat na několik hodin řidiči autobusů a trolejbusů. Řidiči metra a tramvají opustili svá místa na poledne, stejně jako zaměstnanci řeckých železnic. Do čtyřiadvacetihodinové stávky vstoupili lékaři v řeckých státních nemocnicích.

V litevském hlavním městě Vilnius demonstrovalo na nepovolené demonstraci asi 400 lidí proti úsporným opatřením vlády a snižování platů.

Vlna stávek zasáhla i Slovinsko, kde tisíce státních zaměstnanců protestovalo proti plánu vlády zmrazit jejich platy na příští dva roky.

Ve Varšavě protestovalo několik tisíc odborářů proti úsporným plánům vlády premiéra Donalda Tuska, která chce od příštího roku zvednout daň z přidané hodnoty a spotřební daň u alkoholu a cigaret. Nelíbí se jim ani to, že ve veřejném sektoru mají být zmrazeny mzdy. Odboráři žádali zvýšení minimální mzdy a sociálních dávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám