Hlavní obsah

Zaměstnanci Delphi dojednali odstupné až 14,3násobek platu

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa
Aktualizováno

Stávka v českolipské pobočce společnosti Delphi Packard je zažehnána. V pátek se odboráři s vedením firmy dohodli na výši odstupného pro 1400 zaměstnanců závodu v České Lípě, které v první polovině příštího roku americká společnost Deplhi propustí, jelikož výrobu kabelových svazků pro automobily přestěhuje do Rumunska a Polska.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Odstupné v minimální výši 7,7 násobku svého průměrného měsíčního platu dostanou zaměstnanci, kteří ve firmě pracují tři roky. Další výše odstupného je rozdělena do pěti kategorií podle délky odpracovaných let. Maximální výši 14,3 násobku svého měsíčního platu získají zaměstnanci, kteří ve firmě pracují od roku 1995 a déle. „Největší skupinu, 650 zaměstnanců, tvoří lidé zaměstnaní ve firmě 5 až 10 let,“ uvedl místopředseda odborového svazu KOVO Jaroslav Souček.

Původně vedení společnosti vyšší odstupné odmítalo, ale po sílících protestech přistoupilo na kompromis. Oddychnout si tak může mladoboleslavská Škodovka a ostatní výrobci automobilů, pro které by omezení dodávek znamenalo zastavení výroby.

„Po téměř tříměsíčním vyjednávání se nám ve čtvrtek večer podařilo s vedením firmy Delphi Packard podepsat dodatek ke kolektivní smlouvě, ve kterém se významně zvyšuje odstupné. Všichni zaměstnanci myslím mohou být s odstupným spokojení,“ řekl Souček s tím, že velký díl na úspěchu jednání měl zprostředkovatel vyjednávání Petr Hůrka z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Podle jeho slov, že Delphi Packard ukončí výrobu dříve, než v květnu 2011, jak vedení Deplhi avizovalo. „Firma dělá podniká kroky, aby svůj odchod uspíšila, je možné že se podnik v České Lípě uzavře už v únoru. Vše bude záležet na tom, jak rychle se podaří rozjet výrobu v Rumunsku,“ dodal odborář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám