Hlavní obsah

Turistika je pilířem kubánské ekonomiky

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Nejhorší sklizeň cukrové třtiny za více než sto let, celosvětový pokles prodeje doutníků a propad cen niklu letos nutí Kubu ještě více než doposud investovat do rozvoje turistického ruchu. Z něj se přitom již v minulých letech stal nosný pilíř celé kubánské ekonomiky.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jedním z největších lákadel ostrova jsou jeho dlouhé bělostné pláže.

Článek

Letos v květnu proto vláda v Havaně oznámila, že zahraničním investorům umožní stavět golfová hřiště a přístavy pro jachty a začít realizovat i další projekty, které mohou přilákat na Kubu větší počet zejména bohatších návštěvníků. Součástí těchto plánů je také záměr vlády více pronajímat cizincům půdu a nemovitosti na delší období. Jejich prodej zahraničním subjektům zatím zákon neumožňuje.

Od konce srpna mohou zahraniční investoři využívat státní pozemky až 99 let, pokud na nich budou investovat právě do rozvoje mezinárodního turismu. Kubánské úřady v souvislostí s přijetím nového zákona také oznámily, že s cílem zvýšit příjmy z turismu zvažují zřízení asi tuctu golfových hřišť. Zatím jsou na ostrově přes ideální podmínky jen dvě.

 Ostrov se možná otevře pro více Američanů

Kuba se může pyšnit nejen spoustou přírodních krás a bohatým kulturním dědictvím, ale třeba i velmi nízkou kriminalitou. Ta je jinak v celé Latinské Americe z hlediska dalšího rozvoje turistického ruchu velkým problémem. Další přidanou hodnotou je čisté moře a ovzduší, pro něž kubánská průmyslová výroba dlouhodobě nepřestavuje větší hrozbu.

Zájem turistů o největší ostrov v Karibiku proto roste již několik let. Minulý rok ho i přes krizi navštívilo už více než 2,4 miliónu turistů, z toho asi 900 tisíc Kanaďanů. Vedle Západoevropanů si Kuba získává srdce také stále více návštěvníků ze střední a východní Evropy, hlavně pak Rusů.

Boom turismu na Kubě, která si jinak velmi obtížně hledá přístup k devizám, by mohl podle expertů prudce zrychlit, kdyby USA zrušily zákaz vstupu na ostrov pro své občany. Ten je de facto součástí obchodního embarga. Agentura AP v půlce srpna s odvoláním na americké vládní a kongresové činitele uvedla, že Spojené státy zvažují uvolnění restrikcí na cestování na Kubu, přičemž toto rozhodnutí „by mohly pozdržet politické úvahy“.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Tabákové plantáže v provincii Pinar del Río. Kubánské doutníky jsou považovány za nejlepší na světě.

Prezident Barack Obama po svém nástupu do funkce rozhodl, že na ostrov, který už přes 48 let čelí hospodářskému embargu ze strany USA, mohou častěji cestovat za příbuznými američtí Kubánci, a rovněž posvětil zasílání větší peněžní pomoci těmto rodinám. Nově by Kuba mohla být široce zpřístupněna také americkým studentům, pedagogům či badatelům. Pro běžné turisty z USA však zřejmě zůstane prozatím nadále zapovězena.

Důležitý je golf a rychlý internet

Příjmy Kuby z turismu dosáhly za rok 2008 více než 2,7 miliardy dolarů. Loni vinou globální krize i přes další nárůst počtu návštěvníků asi o 11 procent poklesly. Jednak proto, že Kubánci museli kvůli krizi snížit ceny, jednak zahraniční návštěvníci zůstali na ostrově v součtu kratší dobu a utráceli méně peněz.

To by v budoucnosti měla změnit třeba i zmiňovaná golfová hřiště u výstavných hotelových komplexů, do kterých by se bohatší lidé rádi vraceli.

Důležitou otázkou pro turisty je dnes rychlé připojení k internetu. Kuba kvůli hospodářskopolitické americké blokádě může zatím využívat pouze pomalé a drahé připojení přes satelit. Od příštího roku by ale ostrov měl být napojen spolu s některými dalšími státy v Karibiku na 1500 kilometrů dlouhý optický kabel, který povede po mořském dně z Venezuely. Ta je nyní v čele se svým prezidentem Hugo Chávezem největším obchodním partnerem Kuby, životně důležité pro kubánskou ekonomiku jsou především dodávky venezuelské ropy. Postupně zvyšuje svůj vliv na kubánskou ekonomiku také Čína.

Nejdůležitějším vývozním artiklem Kuby jsou nikl a kobalt. Potíže, s nimiž se její hospodářství muselo vyrovnávat od rozpadu socialistického bloku a ztráty sovětské pomoci, však pomáhal odstraňovat právě hlavně turistický ruch.

Pestrá nabídka pro cestovatele

Jeho součástí nyní začíná být i postupně rozšiřovaná specializovaná nabídka turistických programů, jako je například ekologická turistika, tedy cestování do oblastí s neponičenou přírodou. Kvůli izolaci od pevniny na ostrově žije či roste značné množství endemických (žijících jen na jednom místě) živočichů, ptáků a rostlin, jako např. několik druhů orchidejí, datel tocororo, kolibříci velcí jako čmelák nebo miniaturní kubánská žabka.

Kuba je proto rájem botaniků, entomologů, ornitologů a vůbec všech milovníků divoké přírody. Palmové pláže lemují ve vnitrozemí rozesetá horská pásma porostlá bujnou vegetací, nádherné džungle, husté mangrovové bažiny a rozlehlé cukrové a tabákové plantáže.

Zatímco některé projekty jsou poměrně nové a dosud ne příliš masové, už řadu let se Kuba snaží podporovat tzv. zdravotní turistiku pro cizí občany. Díky tomu, že kubánské zdravotnictví patří mezi nejlepší v rámci celé Latinské Ameriky (a v řadě oborů i celosvětově), proudí každým rokem z jejích zemí na Kubu tisíce pacientů, kterým se zde za relativně málo peněz dostane špičkové lékařské péče napříč medicínskými obory. Za stejným účelem sem přijíždí také mnoho Evropanů.

Nové destinace na východě

Pro rostoucí příliv zahraničních návštěvníků Kuba potřebuje dál zkvalitňovat a rozšiřovat ubytovací kapacity. „Na Kubě je nyní 50 tisíc hotelových pokojů, přičemž 60 procent z nich spadá do kategorie čtyř nebo pěti hvězdiček,“ informoval nedávno kubánský ministr cestovního ruchu Manuel Marrero. V příštích pěti letech by se kapacita pro zahraniční hosty měla podle něj zvýšit o dalších 20 tisíc pokojů. Vláda se letos zaměřila také na propagaci turisticky dosud příliš neprobádaných východních provincií ostrova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám