Hlavní obsah

Vláda chce zbrzdit boom solárních elektráren

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strašák výrazného zdražení elektřiny v příštím roce nutí vládu, aby urychleně přišla s návrhem na utlumení boomu solárních elektráren.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ekonomičtí ministři ve středu projednali možnosti, jak postupovat v oblasti podpory obnovitelných zdrojů, a brzy vládě předloží návrh společné strategie. Konkrétní kroky však vláda nezveřejní, dokud problém neprojedná se členy zainteresovaných stran včetně výrobců a distributorů solární energie.

Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom včera informoval předseda vlády Petr Nečas (ODS). Kvůli boomu solárních elektráren v souvislosti s garantovanou vysokou výkupní cenou této energie se od příštího roku očekává výrazné zdražení elektřiny.

Chceme tento problém koncepčně řešit a budeme jednat také s podnikatelskou sférou, které se to týká,“ uvedl Nečas. „Možnosti máme ale velmi omezené,“ dodal. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) vláda svou strategii promítne do zákona o obnovitelných zdrojích, který určí vhodný mix a výnosnost těchto zdrojů.

Vysoká podpora je mocným lákadlem

Odhady o výši zdražení elektřiny v příštím roce se pohybují v řádech desítek procent. Podle místopředsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslava Němečka bude až na konci září možné zhruba určit, o kolik se v roce 2011 zvýší příspěvek na obnovitelné zdroje, což bude pro koncové ceny elektřiny nejvýznamnější faktor.

Prudký růst počtu solárních elektráren v ČR souvisí s vysokou státní podporou, která do tohoto oboru nalákala řadu nových investorů. Nový zákon umožní ERÚ v budoucnu měnit výkupní cenu elektřiny ze solárních zdrojů meziročně o více než pět procent, jak tomu bylo dosud, což by mělo obor stabilizovat.

Foto: ČTK

Sluneční elektrárny v ČR

Úřad bude moci ale novou legislativu použít až v příštím roce, a mnozí podnikatelé se tak snaží zapojit své zdroje ještě letos, aby mohli vydělat na výhodně nastavených podmínkách.

V červenci vzniklo 684 nových elektráren

Podle Kocourka chce vláda najít pro prudký rozvoj obnovitelných zdrojů efektivní brzdné mechanismy. „Máme vějíř možností, které můžeme realizovat,“ řekl bez dalších podrobností. Ministři se k projednání podpory obnovitelných zdrojů znovu vrátí příští týden.

Tuzemská výstavba slunečních elektráren nadále pokračuje ve vysokém tempu. Jen za červenec vzniklo v Česku 684 nových elektráren na sluneční energii. K 1. srpnu tak činil celkový instalovaný výkon tuzemských solárních elektráren 622 megawatt. Instalovaný výkon solárních elektráren v ČR od začátku roku vzrostl o 34 procent na 622 MW. Na začátku loňského roku činil instalovaný výkon fotovoltaických zdrojů jen 65,74 MW.

Projekt podpory solární energie má ale stále více odpůrců. „Ani obyvatelům mnohých obcí se fotovoltaické elektrárny nelíbí, sice někde přinášejí peníze, které jdou do obecního rozpočtu, ale povolení výstavby se musí udělovat citlivě i s přihlédnutím na celkový ráz krajiny,“ uvedla ve středu senátorka a předsedkyně stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Ludmila Müllerová (TOP 09).

Obce jsou vděčné za příjem od investorů

Výstavbě dalších slunečních elektráren by mohli zastupitelé obcí zabránit či ji alespoň svým negativním postojem výrazně zkomplikovat, museli by se ale vzdát případných příjmů, které jim od investorů těchto elektráren plynou.

„Věřím, že deklarovaná změna rozpočtového určení daní přinese zejména malým obcím více financí do jejich rozpočtů a zbaví je tak problematické volby mezi ochranou rázu krajiny a financemi na rozvoj obce,“ dodala Müllerová.

Návrh zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie prosadil předložila do Sněmovny vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) v listopadu 2003. Norma vznikla ve spolupráci ministerstev průmyslu a obchodu a životního prostředí, které v té době vedli Milan Urban (ČSSD) a Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Vláda argumentovala tím, že zákon stabilizuje podnikatelské prostředí a soukromí investoři pomohou státu splnit požadavek EU vyrábět do roku 2010 z obnovitelných zdrojů osm procent veškeré elektřiny.

Urban nicméně teď souhlasí s vládou, že otázku podpory solární energie je zapotřebí znovu řešit. „Pokud by se promítala fotovoltaika do ceny (elektřiny) nějakým nárůstem, tak stát musí najít způsob, jak někde jinde – v rámci výroby a distribuce a prodeje elektrické energie – kompenzovat tyto nárůsty. Prostě kvůli zeleným projektům nesmí trpět občané ani firmy,“ uvedl Urban ve středu v Českém rozhlase.

Sněmovna zákon schválila až v únoru 2005, přičemž jej částečně pozměnila. Z hlediska dnešního problému s vysokými výkupními cenami je podstatná poslanecká změna ustanovení o možnostech ERÚ upravovat výkupní ceny. Pozměňovací návrh omezující možnost ERÚ každoročně snižovat výkupní ceny pouze o pět procent (vládní návrh umožňoval snižování o deset procent) předložila poslankyně ČSSD Iva Šedivá a následně i komunista Ladislav Urban.

Pro zákon hlasovala většina poslanců vládní koalice (ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU) a komunistů, proti byli zákonodárci za ODS. Ti mimo jiné argumentovali zprávou ERÚ, podle které podpora energie z obnovitelných zdrojů bude stát ročně osm miliard korun, tedy 120 miliard korun za 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám