Hlavní obsah

Češi jsou v pití nealkoholického piva druzí na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v pití klasického piva patří Čechům dlouhodobě světové prvenství, v konzumaci jeho nealkoholické varianty jsou se zhruba pěti litry na osobu a rok na druhé příčce pomyslného světového žebříčku. Největšími pijáky piva bez alkoholu jsou překvapivě Španělé, Čechům na ně chybí necelý půllitr. Vyplývá to z průzkumu agentury Canadean, jehož výsledky prezentovali zástupci Plzeňského Prazdroje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přestože ekonomická krize a pokles prodejů se nevyhnul loni ani této kategorii, která poprvé po deseti letech klesla v růstu o procento, ve srovnání s celým pivním trhem klesal pivovarům prodej nealka méně.

Ačkoliv největší boom má dle odborníků nealkoholické pivo v Česku již patrně za sebou, vaří jej stále více pivovarů. V současnosti je to kolem 25 pivovarů a značky na trhu stále přibývají.

Lídr trhu Plzeňský Prazdroj, jehož světlé nealko pivo Birell je s dvoutřetinovým podílem na trhu nejprodávanějším nealkoholickým pivem v zemi, uvádí v těchto dnech na trh jeho novou, polotmavou variantu.

Firma v tomto případě sází na ženy, které dle průzkumů preferují tmavší piva pro jejich sladkou chuť před světlými. Od začátku srpna je ve vybraných restauracích k dostání točená varianta polotmavého Birellu, od září začne Prazdroj prodávat pivo také v lahvích. Polotmavé jantarové pivo bez alkoholu vyrábí v Česku od roku 2007 pouze humpolecký rodinný pivovar Bernard.

V Česku se podle informací pivovarského svazu loni spotřebovalo necelých 580.000 hektolitrů nealkoholického piva, meziročně o procento méně. Nealkoholické pivo nejčastěji pijí řidiči, cyklisté, nebo pracující lidé během dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám