Hlavní obsah

Další krize v Řecku, tentokrát bez benzínu a s vykoupenými supermarkety

Právo, Novinky, DPA, nek, bor, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásobovací krize se v Řecku následkem stávky dopravců dále vyostřila a s ní i situace tisíců turistů. Čerpací stanice zůstaly už prakticky bez benzínu a vyprazdňovat se začínají i regály supermarketů. Téměř vyprodány jsou například ovoce a zelenina. Pro obnovení dodávek pohonných hmot vláda nasadila armádu.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Dopravci stávkují již šestý den v řadě. V zemi došly zásoby benzínu, proto musela být povolána armáda.

Článek

Návštěvníci ze zahraničí, kteří přijeli svými vozy, jsou fakticky uvězněni u hotelů a kempů vzhledem k tomu, že nemohou nikam odjet. Stovky lidí, kteří si najali auta v půjčovnách, nechali podle agentur stát vozidla na silnicích.

Konec protestu je stále v nedohlednu. Dopravci po několikahodinovém odpoledním zasedání svého vedení rozhodli, že stávka bude pokračovat. Na páteční večer pak ohlásili demonstraci před parlamentem v centru Atén.

Nafta se dá ještě sehnat

Větší problémy se zatím vyhýbají turistům, kteří do Řecka přicestovali letecky, nikoli po vlastní ose. V poněkud lepší situaci jsou také majitelé aut s dieselovými motory, protože nafta se prý ještě dá sehnat.

„S převozy rekreantů mezi letišti a hotely nejsou žádné problémy, neruší se ani fakultativní výlety, protože nafty je u čerpacích stanic dostatek. Podle informací našich delegátů v Řecku se nepotvrdily ani zprávy, že by vázlo zásobování hotelů a letovisek,“ řekl Právu marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. Půjčovny dávají zákazníkům auta s plnou nádrží, což např. na Rhodu bez problémů stačí na objetí celého ostrova.

Podobné poznatky má z Řecka i mluvčí CK Čedok Tomáš Brejcha. „Nejen naši delegáti, ale ani partneři a hoteliéři s nimiž spolupracujeme, nevidí důvody ke znepokojení,“ řekl Právu.

Vláda nasadila armádu

Řecká vláda se rozhodla, že pro zklidnění situace nasadí armádní náklaďáky a rovněž i nákladní lodě, které by měly doplnit chybějící dodávky pohonných hmot. Informovala o tom zahraniční média s tím,že například v Aténách se situace pomalu zlepšuje. Výpadky dodávek však nadále trvají na mnoha turisticky oblíbených ostrovech.

"Armádní síly svými vlastními prostředky již zajišťují dodávky pro některé sektory, jako třeba letiště, nemocnice či továrny," citovala BBC z prohlášení vlády.

Stávka dopravců trvá v Řecku již šestý den. Do protestu vstoupili kvůli plánům na změnu licenčních pravidel, které mají posílit konkurenci v odvětví. Tato změna je součástí opatření, aby země mohla pobírat mezinárodní půjčky, aby se tak vyhnula stánímu bankrotu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám