Hlavní obsah

Řecko si úspěšně půjčilo peníze od investorů

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problematické Řecko nyní vůbec poprvé od obří finanční intervence ze strany Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie prodalo na trhu vládní dluhopisy. Získalo tak 1,25 miliardy eur, tedy asi 31,62 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Stanice BBC upozornila, že poptávka po dluhopisech byla mnohem větší. Řecko takto získané peníze musí vrátit za šest měsíců, přičemž k nim přidá úrok 4,65 procenta. To je o něco méně, než na jaký úvěr Řekům půjčil MMF.

Země původně chtěla prodat dluhopisy se splatností jeden rok, od toho záměru však upustila, protože tato půjčka by byla rizikovější.

„Řecko ztratilo u investorů velkou část důvěry, bude to trvat dlouho, než ji opět získá. Dnešní akce byla jedním z prvních kroků, ale rozhodně nelze říci, co se stane příště,“ komentoval analytik LBBW Jens-Oliver Niklasch.

Nutné je dodat, že Řecku již příliš nedůvěřují ani ratingové agentury. Ty totiž kvůli obrovskému dluhu snížili hodnocení země na úroveň braku. [celá zpráva]

Kvůli finančním potížím musela zasáhnout Evropská unie a MMF, ty společně zemi půjčí až 110 miliard eur. Řecko se však muselo zavázat, že učiní významné rozpočtové škrty a opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám