Hlavní obsah

Klaus doplnil vedení České národní banky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus jmenoval nové členy bankovní rady České národní banky. Viceguvernérem byl zvolen Vladimír Tomšík (36). Do rady nově vstoupí Kamil Janáček (67) z Komerční banky.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Nový člen Bankovní rady České národní banky (ČNB) Kamil Janáček (vlevo) a nový viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík

Článek

Druhým viceguvernérem ČNB je Mojmír Hampl. Členy bankovní rady dále jsou Robert Holman, Pavel Řežábek a Eva Zamrazilová.

Již 18. června Klaus jmenoval nového guvernéra, kterým se po dobrovolném a předčasném odchodu Zdeňka Tůmy stal předešlý viceguvernér Miroslav Singer.

Banka uvedla, že Vladimír Tomšík doposud v ČNB dohlížel na sekci bankovních obchodů, jež realizuje obchody na finančním trhu, a na sekci řízení rizik, která spravuje devizové rezervy ČNB. Jeho funkční období končí 30. listopadu 2012.

Janáčkovo funkční období bude rovněž šestileté, a to od 1. července.

Kamil Janáček (narozen 14. června 1943):
Vystudoval pražskou Vysokou školu ekonomickou (VŠE) a také obchodní fakultu Centre Européen Universitaire na Université de Nancy. V devadesátých letech se stal docentem na VŠE a následně profesorem.
Kromě svého působení na univerzitě také pracoval v Ekonomickém ústavu ČSAV, byl náměstkem ministra práce a sociálních věcí. Od roku 1994 byl hlavním ekonomem Komerční banky.
Doposud je autorem či spoluautorem 19 knih, 70 výzkumných studií a více než 150 statí publikovaných v tuzemsku i zahraničí.
Zdroj: ČNB

Reklama

Související témata:

Související články

Tuzemské banky jsou podle testů ČNB zdravé

Český bankovní sektor je podle výsledků zátěžových testů, které provedla Česká národní banka, zdravý a odolný vůči rizikům. Jeho stabilita by neměla být...

Výběr článků

Načítám