Hlavní obsah

Řidiči živnostníci mohou pracovat maximálně 48 hodin týdně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský parlament rozhodl, že profesionální řidiči pracující na živnostenský list by měli pracovat za stejných podmínek jako řidiči zaměstnaní u firem. To znamená, že budou moci pracovat maximálně 48 hodin týdně. Objevují se ale obavy, že se to může negativně dotknout tisíců českých řidičů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zatím měli totiž živnostníci v EU výjimku z pravidel datujících se do roku 2002. Evropská komise pak před časem navrhla, že by z ní mohli být zcela vyňati. Europoslanci hlavně z levicových stran to ale zamítli. Pro odmítnutí bylo 368 europoslanců, návrh podpořilo 301, osm se zdrželo.

"Podle stávající právní úpravy mohou řidiči v zaměstnaneckém poměru týdně v průměru odpracovat maximálně 48 hodin. V případě, že v průběhu čtyř po sobě jdoucích měsíců tento limit nepřekročí, mohou týdně odpracovat až 60 hodin," píše se na stránkách zákonodárného sboru. Těmto pravidlům by měli nyní podléhat i samostatně výdělečně činní řidiči.

"Pro zahrnutí živnostníků do takto přísného režimu neexistuje jediný racionální důvod, a to ani podle Evropské komise," uvedl europoslanec ODS Milan Cabrnoch. Podobný názor zastávala i zpravodajka k návrhu a slovenská europoslankyně Edit Bauerová z nejsilnější lidovecké frakce EP.

Podle evropské federace pracovníků v dopravě ETF, která prosazovala rovnost zaměstnaných i samostatně výdělečně činných řidičů, pracovní doba u řidičů-živnostníků může dosahovat až 86 hodin týdně.

"Socialisté argumentovali hlavně potřebou vyšší bezpečnosti na silnicích a stejnými podmínkami pro všechny řidiče, nemají ale v rukou žádné podklady," říká konzervativní europoslanec Milan Cabrnoch.

"Živnostníci opravdu pracují jinak, než třeba (jen zaměstnaní) řidiči kamionů. Živnostníci sedí u počítače, shánějí zakázky, komunikují s klienty. Budou i potom muset povinně odpočívat jako řidič kamionu? Jak budou tuto práci vykazovat, zaznamenávat a kdo je bude kontrolovat?" uvedl Cabrnoch v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám