Hlavní obsah

Koruna po volbách skokově posílila

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna v pondělí v úvodu obchodování výrazně posiluje vůči oběma hlavním světovým měnám. Sílu ji dodává příznivý výsledek voleb, který si investoři a trhy přáli. Lze totiž předpokládat, že pravicová většina ve Sněmovně umožní očekávané rozsáhlé reformy veřejných financí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle serveru Patria Online koruna hned v pondělí ráno skokově posílila vůči euru o třicet haléřů a to na 25,52 Kč. Měna přidala i vůči dolaru, když se dostala až na 20,75 Kč. Před půl jedenáctou pak byla měna vůči oběma měnám ještě o deset haléřů silnější.

„Finanční trhy dostaly přesně takový výsledek, jaký si přály, ale jaký současně nečekaly. Existuje velmi velká šance na silnou a proreformní vládu. Navíc je velká pravděpodobnost, že vláda vznikne nezvykle brzo. Investoři si už nemohli přát více,“ komentovala analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtářová.

Podle ní lze další posilování měny očekávat i v nejbližších dnech. „Postupně se bude umazávat vše negativní, co bylo do kurzu započteno v posledních týdnech. Nicméně s proražením hladiny 25,00 Kč/EUR už v červnu ještě nepočítáme. Na to je situace kolem dalšího osudu eurozóny moc nepřehledná,“ uzavřela Šichtářová.

Zároveň upozornila, že trhy sice očekávají škrty v rozpočtech, ale na druhou stranu jich nesmí být moc. To by totiž mohlo způsobit ekonomice šok, čímž by se mohl zpomalit její růst, popřípadě by se mohla vrátit recese.

Reklama

Výběr článků

Načítám