Hlavní obsah

Ministerstvo financí letos čeká 1,8 miliónu daňových přiznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí odhaduje, že letos by mělo daňové přiznání podat asi 1,8 miliónu lidí, tedy zhruba stejně jako loni. Vyplývá to z informací ministerstva financí. Do čtvrtka bylo podle MF podáno přes 1,7 miliónu daňových přiznání.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Daňové přiznání z příjmů bylo letos třeba podat do 31. března. Pokud využívají lidé služeb daňového poradce, mohou tak učinit do konce června. Ministerstvo financí očekává, že letos využije prodlouženou lhůtu zhruba 90 000 daňových poplatníků. Prodlouženou lhůtu přitom v posledních letech využívá každoročně přibližně 100 000 lidí.

Na daních z příjmu fyzických osob lidé letos zatím získali zpět deset miliard korun, za loňský rok to bylo 13 miliard korun. Lidé si mohou z daní odečítat například úroky zaplacené u hypotéky, příspěvky na penzijní připojištění nebo bezplatné darování krve.

Přeplatek na dani by měly finanční úřady poukázat bezhotovostně na účet nebo poštovní poukázkou do 30 dnů po konci termínu pro podání přiznání. Pokud však bude mít finanční úřad pochybnosti o správnosti či úplnosti dodaných údajů, začne s poplatníkem daňové řízení, které lhůtu pro vrácení přeplatku prodlužuje.

Celkově stát na daních z příjmu fyzických osob vybral ke konci dubna zhruba 33,3 miliard korun, zatímco loni to bylo za stejné období necelých 33,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám