Hlavní obsah

Zaměstnanci vyrábějící iPhony často páchají sebevraždy

Novinky, toh

Společnost Foxconn zasáhla série sebevražd. V čínské továrně, kde se vyrábí zařízení pro Apple, se jen v letošním roce zabilo deset zaměstnanců. Další pokusy a úmrtí byly ohlášeny tento týden.

Foto: Bobby Yip, Reuters

V továrně Foxconnu panují tvrdé podmínky.

Článek

Nevídaná série tragických neštěstí zatím nebere konce. Vedení podniku si marně láme hlavu, jak zabránit dalším úmrtím. Podle médií bylo od ledna zaznamenáno již 13 pokusů o sebevraždu, přičemž deset lidí zemřelo.

Například ve středu skočil podle BBC z okna 23letý muž, jen krátce poté, co továrnu navštívili novináři. Ti se již delší dobu o sebevraždy zajímali, proto je vedení firmy do podniku pustilo. Podle svědka mladík vyskočil ze sedmého patra ubytovny Foxconnu.

Jednou z příčin častého odchodu zaměstnanců z tohoto světa jsou zřejmě tvrdé podmínky, které v továrně panují. Foxconn zaměstnává více než 400 tisíc lidí. Ti čelí obrovskému tlaku, během směn se prý nesmí mezi sebou bavit a výrobní linky jedou velice rychle. Jeden ze zaměstnanců uvedl, že pracuje 12 hodin denně šest dní v týdnu.

Firma se situací již delší dobu zabývá. Připravuje nejrůznější bezpečností opatření, kolem oken se nainstalují bezpečnostní sítě, k dispozici budou lidem také zdravotní odborníci.

Navíc podle tchajwanské televize CTI a kantonského listu Southern Metropolis Daily vedení firmy mimo jiné žádá, aby se pracovníci písemně zavázali, že se nepokusí o dobrovolný odchod ze života a "v případě abnormálního fyzického či duševního stavu" vyhledají psychiatrickou pomoc, napsala ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám