Hlavní obsah

Řekové se stali postrachem, mohou spustit další světovou krizi

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problematické Řecko se stalo hrozbou pro celý ekonomický svět. Nejenže kvůli nezbedné zemi se již měsíce trápí jednotná měna a v posledních týdnech i burzy napříč kontinenty, stále častěji se objevují i hlasy varující před globálními dopady. Současné fiskální potíže v Evropě by totiž mohly způsobit další pád světového hospodářství.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Problémy Řecka mohou způsobit hospodářský pokles v celém světě.

Článek

Přitom z jedné z největších krizí se jednotlivé státy v posledních měsících teprve vymaňují. Odborníci proto varují, že Evropa by se mohla dostat do dvojitého poklesu. Ten by měl samozřejmě dopad i na zbytek světa.

Právě poslední krize nabízí se současnými problémy Řecka dobrou paralelu. Před více než dvěma lety chyběly na trzích peníze, kvůli kolapsu bank se nenašel nikdo, kdo by chtěl peníze půjčit. Navíc po celém světě se výrazně propadla poptávka po novém zboží, zejména po autech, telefonech, počítačích, ale i domech.

Ekonomové varují že i nyní je poptávka v útlumu, alespoň se to odráží na cenách ropy, které klesají. Černé zlato totiž patří mezi indikátory ekonomického růstu. Před dvěma lety, tedy před začátkem krize, se jeho cena vyšplhala na světová maxima.

Ekonomové varují

Již před několika dny hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Erik Berglof varoval, že Řecké problémy se jistě odrazí na ekonomickém růstu střední a východní Evropy. Ta totiž doplatí na slabou poptávku v západní Evropě.

„Jestliže poptávka v Evropě půjde dolů, hospodářský růst v celém světě se zpomalí,“ upozornil ekonom Mauro F. Guille z Wharton School v Pensylvánii. Například analytik Nicholas Colas ze společnosti ConvergEX Group míní, že evropská ekonomika sama o sobě nutně nemusí zatáhnout celý svět zpět do recese.

Upozornil však, že jestliže Evropa nebude schopná stabilizovat svoji měnu a trhy, určitě se to projeví na propadu světové ekonomiky.

V současnosti nejpalčivějším problémem starého kontinentu je kurz eura, který se dostal na několikaletá minima vůči dolaru. V pátek například v závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru stouplo o 0,9 procenta na 1,2575 USD.

Reklama

Související články

Řecko splatilo dluhopisy za 8,5 miliardy eur

Řecko díky penězům od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu plně uhradilo ve středu splatný dluhopis v objemu 8,5 miliardy eur (218 miliard Kč). Řecká vláda...

Výběr článků

Načítám