Hlavní obsah

Jančura koupil za půl miliardy lokomotivy, chce rozjet dálkové spoje

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel Student Agency Radim Jančura znovu koketuje s myšlenkou na provoz vlastních vlaků na tuzemské železnici. Po neúspěšné snaze vstoupit na regionální tratě se rozhodl koupit za téměř půl miliardy korun devět elektrických lokomotiv. S nimi chce provozovat dálkové spoje.

Foto: René Volfík, ČTK

Majitel Student Agency Radim Jančura

Článek

„Ministerstvo hodlá v nejbližší době otevřít tendry v dálkové dopravě a my na to chceme být připraveni. Po těchto lokomotivách byl u dopravců ve střední Evropě obrovský zájem, nám se podařilo nabídnout podmínky a nakonec jsme v jejich nákupu byli úspěšní,“ vysvětlil majitel Student Agency Radim Jančura.

Firma uvedla, že lokomotivy budou kompletně rekonstruovány, zlepší se bezpečnostní systémy a stroje budou upraveny tak, aby byly schopné jet maximální rychlostí 140 km/h.

Pokud by ministerstvo dopravy od záměru vypsat výběrová řízení na dálkovou dopravu ustoupilo, chce Student Agency, respektive její dceřiná společnost RegioJet, provozovat vlaky i bez dotací. Vlaky by měly konkurovat spojům InterCity a EuroCity.

Dočasné vlaky budou v provozu jen do konce léta

„Obdobným způsobem, tedy bez pomoci veřejných rozpočtů, provozujeme úspěšně již šest let naše dálkové autobusy na osmi linkách v celé České republice,“ dodal Jančura.

Podnikatel se o vstup na železnice pokouší již delší dobu. Původně chtěl provozovat regionální spoje. Jeho záměr mu však na podzim loňského roku zhatili krajští hejtmani, kteří bez výběrových řízení podepsali smlouvy na železniční dopravu s Českými drahami. Jančura v reakci na to vedl kampaň proti hejtmanům, navíc před časem demonstrativně rozjel několik svých vlaků na vybraných tratích v ČR. Vlaky však budou v provozu jen do konce léta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám