Hlavní obsah

Avia chce do dvou let uvést nákladní elektromobily na český trh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letňanská automobilka Avia chce do dvou let začít nabízet nákladní elektromobily na českém trhu. Vozy Smith Newton z Velké Británie mají od Avie, jako od výhradního dodavatele, kabinu a podvozek. Firma to sdělila v tiskové zprávě.

Foto: Petr Horník, Právo

Elektromobil Smith společnosti Avia

Článek

"Elektrické auto jsme otestovali v rámci týdne pražské elektromobility a jízdu v dopravní špičce po Praze vůz zvládnul bez problémů," uvedl výkonný ředitel firmy Marcus Pauels. Avia chce s novým vozem oslovit zákazníky z ČR a střední Evropy na veletrhu Autotec, který se koná na začátku června v Brně.

Vůz s nulovými emisemi je podle automobilky nejvhodnější právě do městského provozu, protože řada měst ve střední Evropě začíná omezovat vjezd do center automobilům s klasickými naftovými nebo benzinovými motory.

Foto: Petr Horník, Právo

Avia od loňska dodává podvozky s kabinou pro elektromobily do USA. Kabina Avia svou kompaktností odpovídá provozu v úzkých ulicích městských center a podvozek je upraven speciálně pro zástavbu akumulátorů elektrické energie pro pohon vozidla. Dojezd vozidla je na jedno nabití přibližně 160 kilometrů.

Automobilka vlastněná indickou skupinou Ashok Leyland Motors se v posledních letech potýká s poklesem prodeje a hledá nová odbytiště. Loni vyrobila 283 vozů, což je o zhruba 200 méně než v roce 2008. V prvním čtvrtletí letošního roku ale zvýšila prodej o téměř 200 procent na 102 vozů a za celý rok chce prodat 1030 aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám