Hlavní obsah

Centrální banka nečekaně posunula dno úrokových sazeb

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) opět snížila klíčovou úrokovou sazbu. Ta se přitom již několik měsíců držela historických minim. Ve čtvrtek bankovní rada hlavní úrokovou sazbu, od které se odvíjí komerční úročení, snížila o čtvrt procentního bodu na 0,75 procenta. Analytici tento krok neočekávali.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

ČNB dnes překvapila a snížila svou klíčovou úrokovou sazbu. Česká měna je tak úrokově znevýhodněna, což se v bezprostřední reakci promítlo do oslabení koruny o zhruba 10 haléřů z cca 25,95 na 26,05 Kč/EUR,“ komentoval analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky korunu v současnosti nejvíce ovlivňuje dění v Řecku, přesto je prý možné, že rozhodnutí banky kurz měny ještě více rozkolísá.

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma se rozhodl oznámit podrobnosti ohledně sazeb na odpolední tiskové konferenci. Zasedání bankovní rady ČNB se zúčastnilo šest ze sedmi členů bankovní rady, chyběla jen Eva Zamrazilová.

Centrální banka se sazbami naposledy hýbala 16. prosince.

Vývoj ekonomiky přibrzdí

Banka ve čtvrtek také představila novou prognózu s vývojem tuzemského hospodářství. Stejně jako v předešlém odhadu i nyní ČNB počítá s letošním růstem HDP o 1,4 procenta. Příští rok by však ekonomika měla růst jen o 1,8 procenta, dříve se počítalo s růstem 2,1 procenta.

Reklama

Související články

Guvernér ČNB předčasně končí, podá rezignaci

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se rozhodl předčasně ukončit své působení v centrální bance. Jeho šestiletý mandát měl končit 12. února příštího roku,...

Koruna dramaticky oslabuje kvůli krizi v Řecku

Česká koruna společně s ostatními regionálními měnami a eurem neustála dramatické otřesy na trzích. Ty čelí obrovskému tlaku kvůli zadlužení Řecka. Koruna tak...

Výběr článků

Načítám