Hlavní obsah

Nečas strašil voliče síťovkou s půlkou chleba

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Se dvěma síťovkami dorazil předseda ODS Petr Nečas na čtvrteční brífink strany. Modrá síťovka byla plná, červeno-oranžová o poznání prázdnější. Chtěl tak názorně ukázat, jak se výsledek blížících se voleb dotkne voličů, pokud se nepoučí z vývoje v Řecku a vyhraje levice. Méně peněz, větší dluhy a hubenější nákupy, naznačoval Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ODS Petr Nečas varuje, že v případě vítězství levice, budou nákupy mnohem hubenější.

Článek

Nečas kvůli tomu držel v levé ruce červeno-oranžovou síťovku, ve které byla jen půlka chleba, litr vody a méně potravin. To jsou podle něj reálné dopady velkého zadlužování.

ODS krom jiného připomněla, že dluhy Řecka tíží Česko již nyní, projevilo se to například oslabením měny vůči dolaru o desítky haléřů, či pozvolným růstem úroků vázaných na státní dluhopisy. „Je naivní si myslet, že dění v evropské měnové unii, na Česko nedopadá,“ řekl Nečas.

Podle něj však může být ještě hůř. V případě neudržení zdravých veřejných financí hrozí během několika let propad kurzu měny až na 36 Kč/EUR, litr benzínu by pak mohl stát až čtyřicet korun, o práci by mohlo přijít až 150 tisíc dalších lidí.

Oranžová smršť v Maďarsku

Nečas si jako varovný příklad vzal i srovnání s Maďarskem a Lotyšskem, tedy zeměmi, které musely požádat o mezinárodní finanční pomoc. "Oranžová smršť" podle Nečase způsobila v Maďarsku propad důchodů o osm procent, zvýšení DPH z dvaceti na 25 procent. V Maďarsku navíc vzrostla nezaměstnanost, veřejné zadlužení země a ekonomika se loni propadla mnohem více než třeba v ČR.

Obdobně je na tom Lotyšsko, kde krom jiného stát posílá méně peněz na zdravotnictví, což v praxi vypadá například tak, že největším nemocnicím se nedostává léků, protože nemají peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám