Hlavní obsah

Šéf měnového fondu odhaduje pomoc Řecku až na 120 miliard eur

Finanční pomoc Mezinárodního měnového fondu a zemí eura pro Řecko dosáhne 100 až 120 miliard eur (až tři bilióny Kč), tedy mnohem víc, než se dosud předpokládalo, a bude rozvržena na tři roky. Podle opozičních německých poslanců to řekl výkonný ředitel fondu Dominique Strauss-Kahn na schůzce s parlamentními předáky. Sám šéf MMF však tyto informace odmítl komentovat s tím, že o rozsahu pomoci Řecko zatím rozhodnuto nebylo.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn

Článek

Parlamentní vůdce Strany zelených Jürgen Trittin po schůzce řekl, že Řecko by podle plánu, který dokončuje MMF s Evropskou centrální bankou a německou vládou, bylo na tři roky v podstatě odpojeno od finančních trhů a financovalo by se plně mezinárodním úvěrem. Podobné informace uvedl zástupce sociálních demokratů Thomas Oppermann. Řecko mělo podle původního plánu dostat pomoc v rozsahu 45 miliard eur, což by i tak byl historicky největší mezinárodní záchranný balík.

Oppermann také uvedl, že členské země budou v záchranném balíku podřízenými věřiteli, to znamená, že MMF by dostal úvěr zpět jako první. MMF a ECB podle poslance vládní strany CDU Norberta Barthleho také odmítly požadavek některých zákonodárců, aby byly do balíku pro Řecko zapojeny i banky.

"Je jasné, že německá účast v záchraně Řecka nebude nižší než 25 miliard eur," řekl Oppermann. Pode něj však schválení pomoci v dolní komoře německého parlamentu nebude nic automatického.

Finanční trhy v Evropě i jinde ve světě zažívají od úterního snížení ratingu Řecka do spekulativního pásma značné otřesy. Investoři chtějí, aby německá kancléřka Angela Merkelová, šéf ECB Jean-Claude Trichet a šéf MMF Strauss-Kahn na středeční schůzce předložili jasný plán. Řecká dluhová krize ohrožuje stabilitu eura i solventnost některých dalších zemí z okraje eurozóny jako Portugalsko.

Reklama

Související články

Nedůvěra k Řecku zatím přetrvává

Oficiální žádost Řecka o finanční pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu zatím nezlomila nedůvěru investorů. Nervozitu investorů potvrzují stále...

Výběr článků

Načítám