Hlavní obsah

Guvernér ČNB předčasně končí, podá rezignaci

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se rozhodl předčasně ukončit své působení v centrální bance. Jeho šestiletý mandát měl končit 12. února příštího roku, z pozice chce odejít již k poslednímu červnu. Banka to uvedla v tiskovém prohlášení.

Foto: Petr Horník, Právo

Odstupující guvernér České národní banky Zdeněk Tůma

Článek

Tůma působí jako guvernér již 11 let. Společně s ním končí v únoru mandát i dvěma členům bankovní rady a viceguvernérovi. Důvodem rezignace je rychlejší obměna vedení centrální banky.

„I na základě podobné zkušenosti před šesti lety si uvědomuji, že pro Českou národní banku bude lépe, když období nejistoty spojené s obměnou bankovní rady bude co nejkratší. Kromě toho považuji za rozumné, aby mandát guvernéra byl i do budoucna časově oddělen od ostatních členů bankovní rady,“ uvedl Tůma v prohlášení.

Po rezignaci nesmí Tůma ještě půl roku pracovat kvůli konfliktu zájmů o působení v centrální bance. Zatím další práci ani nemá dohodnutou, jak řekl ve čtvrtek odpoledne na tiskové konferenci. "Byla to zatím nejzajímavější práce, jakou jsem kdy dělal," řekl o působení v ČNB.

Naposledy z banky odešel Niedermayer

Bankovní radu ČNB tvoří celkem sedm lidí - guvernér, dva viceguvernéři a čtyři vrchní ředitelé. Naposledy byla rada obměněna v roce 2008, kdy skončil mandát Luďkovi Niedermayerovi. Ve funkci viceguvernéra jej nahradil Mojmír Hampl, novou členkou rady se stala Eva Zamrazilová.

Před Tůmou stál v čele ČNB Josef Tošovský.

Koruna zatím v poklidu

Česká měna na Tůmovo rozhodnutí zatím reagovala jen nepatrně. "Koruna na zprávu prozatím reagovala jen bezvýznamným oslabením, ale nelze vyloučit, že tato událost zpomalí její dosavadní posilování přes úroveň 25,00 Kč proti euru," komentoval dění na měnovém trhu analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Po 15. hodině se měna obchodovala na 25,10 Kč/EUR, proti dolaru pak na 18,50 Kč/USD.

Zdeněk Tůma

Narozen 19. října 1960 v Českých Budějovicích.

Vystudoval pražskou Vysokou školu ekonomickou. Na konci osmdesátých let nastoupil jako vědecký aspirant v Prognostickém ústavu ČSAV.

V letech 1993 - 95 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu a od roku 1995 byl hlavním ekonomem Patria Finance. Od 1. června 1998 do svého nástupu do ČNB počátkem roku 1999 byl výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

V devadesátých letech působil mimo jiné na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, zároveň absolvoval studijní pobyty ve Velké Británii, Nizozemsku a v USA.

 Zdroj: ČNB

O rezignaci byl již vyrozuměn i prezident Václav Klaus. Ten se posléze vyjádřil, že "věří, že naše centrální banka bude i nadále fungovat jako doposud a že tento krok nebude mít žádné negativní ekonomické důsledky."

Reklama

Výběr článků

Načítám