Hlavní obsah

Rusové zahájili výstavbu plynovodu Nord Stream

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho očekávaná výstavba ruského plynovodu Nord Stream byla v pátek oficiálně zahájena. Plynovod má vést surovinu z Ruska přes Baltské moře do západní Evropy. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil ruský prezident Dmitrij Medvěděv a německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv na zahájení výstavby plynovodu Nord Stream

Článek

Plynovod povede z ruského Vyborgu na dně Baltu do německého Greifswald. Nord Stream bude z 51 procent patřit energetickému gigantu Gazprom.

Do Evropy zatím vede také plynovod z Ruska přes Ukrajinu. Jenže v posledních letech byly dodávky suroviny na starý kontinent několikrát ohroženy kvůli sporům mezi Ukrajinou a Ruskem. Vždy šlo o nezaplacené dodávky a cenu za tranzit plynu. Právě kvůli těmto problémům bylo zahájení výstavby Nord Streamu tolik očekáváno.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Trubky připravené na výstavbu plynovodu Nord Stream, který povede po dně Baltického moře.

Rusko zásobuje Evropu plynem z třiceti procent. Medvěděv podle BBC na pátečním ceremoniálu řekl, že „Rusko spolupracuje s evropskými sousedy ohledně zásob plynu již přes čtyřicet let“.

Náklady na výstavbu Nord Streamu by do jeho dokončení v roce 2012 měly dosáhnout 7,4 miliardy eur, tedy asi 186 miliard korun. Pro první fázi projektu bylo již zajištěno 3,9 miliardy eur. Ročně by mělo plynovodem projít na 55 miliard kubíků suroviny.

Kromě Nord Streamu plánuje Rusko ještě další plynovod označovaný jako South Stream. Vést by měl z jihu země přes Bulharsko a Černé moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám