Hlavní obsah

Českému průmyslu se daří, stavebnictví naopak v hlubokém propadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová výroba v únoru meziročně vzrostla o sedm procent po lednovém revidovaném růstu o 4,9 procenta. Po očištění od sezonních vlivů byla průmyslová produkce v únoru meziměsíčně nižší o 0,3 procenta. Hodnota nových zakázek v únoru meziročně stoupla o 7,8 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Naopak se v březnu nedařilo stavebnictví, které meziročně výrazně kleslo.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Článek

K meziročnímu růstu průmyslové produkce podle statistiků nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 37,4 procenta). Rostla rovněž výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství a výroba pryžových a plastových výrobků.

Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla v odvětvích výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, výroba nábytku a výroba strojů a zařízení.

Stavebnictví se v březnu nedařilo

Tuzemská stavební výroba klesla v únoru ve stálých cenách meziročně o 23,6 procenta. Počet zahájených bytů se ve stejném období propadl o 33,2 procenta.

"Propad stavební produkce ovlivnily nepříznivé klimatické podmínky a úbytek nových stavebních zakázek," uvedli statistici.

Pozemní stavitelství, do kterého patří hlavně výstavba budov, v únoru meziročně snížilo výkon o 29,5 procenta, inženýrské stavitelství kleslo o 5,5 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení se v únoru 2010 meziročně zvýšil o 0,6 procenta, stavební úřady jich vydaly 7335. Orientační hodnota staveb činila 21,9 miliardy korun a v porovnání se stejným obdobím roku 2009 klesla o 24 procent.

Počet zahájených bytů v únoru poklesl meziročně o 33,2 procenta na 1829 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech se snížil o 7,5 procenta. Zahájené byty v bytových domech se propadly o 59,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám