Hlavní obsah

Česko bude klopýtat, ekonomika se zmátoří jen pomalu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože má česká ekonomika nejhorší období již za sebou, její zlepšení bude pozvolné. Shodli se na tom ekonomičtí odborníci v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Jdeme po dně, to špatné je ještě před námi. Klopýtat ještě nějakou dobu budeme, ale je těžké říci, jak dlouho,“ tvrdil v pořadu Jaroslav Ungerman, makroekonom ČMKOS. Obdobně vidí situaci i bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, který řekl, že ohledně výhledu tuzemské ekonomiky "nesrší optimistem".

Nicméně Dlouhý připomněl, že již loni upozornil, že růst ekonomiky bude v grafu připomínat "W". To znamená, že po krátkém vzestupu přijde další pád.

Nutné je doplnit, že loni zažila ekonomika nejhorší propad. Hrubý domácí produkt meziročně poklesl o 4,1 procenta. Letos odborníci očekávají již růst, ale jen kolem jednoho procenta.

Bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer zdůraznil, že velký vliv mělo loni zavedení šrotovného v Německu. Bez něj by výsledky byly horší. Dotační program na koupi nových aut pomohl tuzemskému autoprůmyslu, zejména z něj profitovala mladoboleslavská Škodovka.

Podle Niedermayera má Česko nejhorší za sebou, přičemž návrat na předkrizovou úroveň by mohl trvat dva roky. Některým sektorům, například stavebnictví, bude obnova trvat déle.

Rozpočet nenaznačuje problémy

V pořadu Otázky Václava Moravce mimo jiné zaznělo, že státní rozpočet schválený na letošní rok (tedy schodek ve výši 163 miliardy korun), zatím nemá problémy. Za první dva měsíce letošního roku chybělo ve státní pokladně 10,6 miliardy korun.

Podle ministra financí Eduarda Janoty je těžké předjímat vývoj za celý rok, ale zatím nic nenaznačuje, že by rozpočet nevycházel tak, jak se předpokládalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám