Hlavní obsah

Evropský průmysl vykázal nejlepší výsledek za dvacet let

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmysl v Evropě se zřejmě dostává z nejhoršího. Podle páteční statistiky Eurostatu si lednová průmyslová výroba v eurozóně polepšila proti prosinci o 1,7 procenta, v celé EU pak dokonce o 1,8 procenta. Jde tak o největší měsíční růst od začátku měření, tedy od roku 1990.

Článek

Právě průmysl patří mezi oblasti, které byly nejvíce zasaženy současnou krizí. Špatné výsledky hlásil již od podzimu 2008. Páteční statistika tak plní naděje, že ekonomické zotavení je skutečně na vzestupu.

Nicméně pro srovnání vývoje se nejčastěji používají meziroční statistiky. Letošní lednová průmyslová výroba vzrostla v EU proti loňsku o 1,5 procenta, v eurozóně pak o 1,4 procenta. Podle Eurostatu si průmysl v ČR polepšil meziročně o rovných osm procent.

Eurostat však používá jinou metodiku výpočtu, například podle Českého statistického úřadu český průmysl vzrostl jen o 5,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám