Hlavní obsah

Benzín už je o pět korun dražší než před rokem

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České motoristy čeká po lednovém zdražení pohonných hmot kvůli růstu spotřební daně další nepříjemná zpráva. Ceny benzínu i nafty, které jen za poslední týden poskočily o desítky haléřů nahoru, se totiž budou dále zvyšovat. Už příští týden se průměrná cena Naturalu 95 přehoupne přes hranici 31 korun a bude tak o více než pět korun dražší než v loňském březnu.

Článek

„Příčinou jsou rostoucí ceny ropy na světových trzích, které se vyšplhaly nad 80 dolarů za barel. To zvyšuje i velkoobchodní ceny benzínu a nafty na burzách v Amsterdamu a Rotterdamu. Zdražování pohonných hmot v České republice tak bude bohužel pokračovat,“ řekl Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Podraží hlavně benzín, a to až o několik desítek haléřů, ceny nafty by měly spíše stagnovat. Ve čtvrtek stál podle společnosti CCS litr nejprodávanějšího Naturalu 95 v průměru 30,70 Kč a nafta 29,14 Kč.

Loni ve stejné době stál Natural 95 něco málo přes 25 korun a nafta byla ještě o pár desítek haléřů levnější.

Ceny kvůli biosložce ještě porostou

Benzín je tak nyní o více než 5 korun dražší. Mohou za to nejen vyšší ceny ropy, ale hlavně zvýšení spotřební daně z benzínu i nafty o korunu, které spolu se zvýšením základní sazby daně z přidané hodnoty přispěly od počátku letošního roku k nárůstu cen asi o 1,50 Kč.

Další zdražení, bez souvislosti s cenami ropy a kurzu koruny vůči dolaru, přijde už za měsíc. Do benzínu i nafty se totiž bude přimíchávat větší množství biosložky než nyní, a podle odborníků kvůli tomu cena vzroste o dalších několik desítek haléřů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám