Hlavní obsah

Nezaměstnanost přesáhla deset procent, odhadují analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí bez práce podle analytiků překonal desetiprocentní hranici. Poslední údaj ČSÚ mluvil o 9,8 procenta na konci ledna. Číslo se bude podle ekonomů zvyšovat, protože podniky stále šetří a nevytvářejí nová pracovní místa. Nezaměstnaní se proto hůře uplatňují.

Článek

"Míra nezaměstnanosti podle všeho překonala historicky poprvé desetiprocentní hranici. Zda se toto číslo ukáže být letošním vrcholem, záleží na termínu nastartování sezónních prací. Březen každopádně zatím zůstane kandidátem na nový rekord v nezaměstnanosti," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

K růstu je nezaměstnanost podle hlavního analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče tlačena sezónními faktory, charakteristickými pro počátek roku, a také dozníváním dopadu hospodářské recese na trh práce. "V každém případě je třeba počítat s tím, že vývoj na trhu práce bude mít v letošním roce nepříznivé dopady pro spotřební chování domácností, a tedy i pro růst české ekonomiky jako celku," uvedl.

Na jaře číslo spadne

Nad deseti procenty by však nezaměstnanost neměla setrvat dlouho. "Na jaře se dá čekat pozitivní dopad sezonních prací, které zvýší nabídku volných pracovních míst a na čas zlepší podmínky na českém trhu práce," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Ministerstvo práce zveřejní údaje o nezaměstnanosti v pondělí 8. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám