Hlavní obsah

Unipetrol se loni propadl do ztráty 840 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrochemická společnost Unipetrol hospodařila v loňském roce s čistou ztrátou 840 miliónů korun, což je výrazné zhoršení proti roku 2008, kdy měla čistý zisk 65 miliónů Kč. Tržby se snížily o 31 procent na 67,4 miliardy Kč. Většinovým vlastníkem Unipetrolu je polský koncern PKN Orlen, který drží v českém podniku asi 63 procent akcií.

Článek

Ve ztrátě je Unipetrol i na úrovni EBIT, což je hospodářský výsledek před úroky a daní. Ztráta činila 654 miliónů korun, ačkoli o rok dříve měl podnik na úrovni EBIT zisk 1,003 miliardy Kč. Naopak na úrovni EBITDA, což je výsledek před úroky, daní a odpisy (EBITDA), už firma zisk má. Zisk ale meziročně klesl o 38 procent na 2,778 miliardy Kč.

Unipetrol sdělil, že ztrátovému hospodaření se nevyhnul ani v závěru roku. Ve čtvrtém čtvrtletí měl čistou ztrátu 257 miliónů korun, což je sice zlepšení proti čtvrtému čtvrtletí 2008, kdy ztráta činila 1,2 miliardy Kč, znamená to ale zhoršení proti předchozímu čtvrtletí, kdy měla firma ztrátu 35 miliónů Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám