Hlavní obsah

Penzijní fondy loni zvedly zisky skoro čtyřnásobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemským penzijním fondům loni stoupl zisk o 1,9 miliardy korun na 2,62 miliardy Kč. Na penzi si na konci loňska spořilo 4,47 miliónu lidí, o čtyři procenta více než o rok dříve. Výsledky oznámila Asociace penzijních fondů.

Článek

"Základní ekonomické ukazatele v oblasti penzijního připojištění za loňský rok zaznamenaly opětovný nárůst klientů i spravovaného majetku, potvrdily stabilitu systému a zájem občanů o služby penzijních fondů," komentoval data prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

"Rostoucí počet účastníků potvrzuje, že penzijní připojištění stále patří mezi velice oblíbené produkty. Popularitu si dlouhodobě udržuje především díky poměrně štědré státní podpoře a možnosti daňových odpočtů," řekl ředitel zprostředkovatelské společnosti Rentia Tomáš Knebl.

Analytik společnosti AWD Lukáš Buřík ale míní, že vzhledem k minimálnímu zhodnocení ztrácejí penzijní fondy v posledních letech na atraktivitě. Zejména pro mladší klienty se podle něj najdou efektivnější způsoby, jak zhodnotit peníze a uchovat si určitý životní standard i v důchodovém věku.

Měsíčně se k fondům připojilo 14 500 lidí

Míra zapojení obyvatelstva v penzijním připojištění převyšuje 70 procent ekonomicky aktivních v ČR, a to bez započtení penzijně připojištěných nad 60 let, kteří tvoří asi pětinu z celkového počtu spořících. Měsíčně loni přibývalo asi 14 500 účastníků spoření. Během roku 2009 byl největší nárůst ve druhém čtvrtletí. Příspěvek zaměstnavatele na své připojištění obdržel na konci roku téměř každý čtvrtý připojištěný.

Také peníze evidované ve prospěch účastníků stále narůstají. Zatímco koncem roku 2008 bylo na jejich účtech 186 miliard Kč, na konci loňského roku to bylo již přes 200 miliard Kč. Celoroční nárůst představoval 14,1 miliardy a měsíční nárůst činil 1,17 miliardy Kč.

Výnosy penzijních fondů za minulý rok budou vyšší než loňské a u většiny z nich překonají průměrnou inflaci za rok 2009. Ta se očekává těsně pod jedním procentem. Zhodnocení penzijních fondů se budou podle dřívějších Rusnokových odhadů pohybovat od nuly do více než tří procent a budou mezi nimi velké rozdíly. Za rok 2008 přinesly největší penzijní fondy klientům výnosy těsně nad nulou, průměrná inflace přitom činila 6,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám