Hlavní obsah

Průmysl i stavebnictví se loni propadly

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český průmysl si v prosinci po více než roce polepšil, jak potvrdil ve čtvrtek Český statistický výsledek (ČSÚ). Meziročně vzrostl o 1,8 procenta. To však nic nemění na tom, že za celý rok vykázal pokles o 13,4 procenta. Stavebnictví si pak loni pohoršilo o rovné jedno procento.

Foto: Reuters

Článek

Průmysl se kvůli krizi trápil více než rok, špatné výsledky zaznamenal poprvé na podzim 2008. V prosinci 2009 si sice polepšil, ale jen díky nižší srovnávací základně z předešlého roku.

Podle statistiků za loňským propadem průmyslu stojí zejména slabá výroba strojů a zařízení (pokles odvětví o 27,2 procenta), kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (pokles o 21,8 procenta) a také výroba motorových vozidel, která si pohoršila o 10,2 procenta.

Lze očekávat, že náročné budou i následující měsíce, protože některé podniky jako například mladoboleslavská Škoda Auto jsou nuceny opět snižovat výrobu. Analytici jsou však optimističtí. "V dalších měsících prvního čtvrtletí se pravděpodobně dočkáme pokračujícího růstu průmyslové výroby, protože před rokem dosahoval průmysl svého dna, na kterém se držel delší dobu," odhadl analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Stavebnictví se také trápí

Podle údajů ČSÚ se stavebnictví v prosinci zmohlo, když vykázalo meziroční růst 3,5 procenta. V konečném součtu za celý rok pak kleslo o rovné jedno procento.

"Inženýrské stavitelství zaznamenalo meziroční nárůst stavební produkce o 14,3 % a produkce pozemního stavitelství klesla o 7,0 %," doplnili statistici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám