Hlavní obsah

Počet speciálních piv se za pět let zdvojnásobil na 153 značek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka pivních speciálů na českém trhu se od roku 2005 do loňského podzimu téměř zdvojnásobila z 82 na 153 značek. Na podzim loňského roku tvořily téměř čtvrtinu z nabídky tuzemských pivovarů. Novinářům to ve středu řekl šéfredaktor časopisu Kvasný průmysl František Frantík.

Foto: Plzeňský Prazdroj a. s., Novinky

Historická varna piva Prazdroj

Článek

Mezi speciální piva se dle definice zákona řadí piva vyráběná převážně z ječných sladů se stupňovitostí 13 a více.

"Konzumují je lidé, pro které je pivo v nějaké formě koníčkem," uvedl Frantík. Typickými pijáky speciálních piv jsou podle něj zejména mladší muži a lidé z vyšších příjmových skupin. Pivní speciály jsou totiž dražší než běžná výčepní piva a ležáky.

Pivní speciál vyrábí v současné době 33 z celkem 47 tuzemských průmyslových pivovarů a 54 ze 77 fungujících minipivovarů.

Tradiční ležák mezi pivaři dál dominuje

Podíl speciálů na celkové spotřebě zlatavého moku v ČR přesto činil pouze zhruba 0,5 procenta. Přes výrazné rozšíření speciálních piv zůstává neměnná vedoucí pozice nejoblíbenějšího piva v ČR, spodně kvašeného ležáku českého typu. Ten se na celkové spotřebě zlatavého moku v ČR podílí 99,5 procenta. 

"Neočekáváme výrazné změny v poptávce piva u nás ve prospěch pivních speciálů na úkor například výčepního piva nebo ležáku," míní výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Podle něj sice nejspíše významně neporoste objem výroby těchto druhů piva, určitě však i nadále poroste škála a počet značek těchto piv.

Vzrostl zájem o nealkoholická piva

Roste též nabídka dalších neobvyklých piv, mezi něž patří například lehká, ochucená či nealkoholická piva.  

Nabídka nealkoholických piv se za posledních pět let rozšířila z 15 na 25 a významně narostl také jeho podíl na celkové výrobě piva v českých zemích. Loni tohoto nápoje dle odhadů pivovary vyrobily přes 600 tisíc hektolitrů. Jeho podíl na celkové spotřebě dosáhl téměř čtyř procent.

Čísla loňské výroby všech českých piv zatím svaz nemá k dispozici, ale očekává téměř desetiprocentní snížení produkce oproti roku 2008, kdy české pivovary vyrobily 19,81 miliónu hektolitrů piva, o půl procenta méně než v rekordním roce 2007. Na domácím trhu se předloni z celkové produkce spotřebovalo 16,1 miliónu hektolitrů, což bylo o 1,3 procenta méně než o rok dříve.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám