Hlavní obsah

Pila Javořice skupiny CE WOOD byla vydražena za půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří pila Javořice skupiny CE WOOD byla v Brně vydražena za vyvolávací cenu 500 miliónů korun. Nový majitel si přeje zůstat v anonymitě, řekl jeho právní zástupce Petr Dítě. Neupřesnil ani záměry nového majitele pily, ve které ještě na počátku minulého roku pracovalo víc než 200 lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zájemců o areál pily bylo podle ředitelky Dražební společnosti Morava Marcely Koutné více, přesný počet ale sdělit odmítla. Nový majitel musí cenu zaplatit do 30 dnů, jinak bude dražba neplatná.

Dražba je podle Koutné druhá největší v historii Česka. Žebříček největších dražeb zatím vede areál bývalé brněnské Zbrojovky, který byl vydražen byl za 707 miliónů korun.

Areál pily se měl dražit už loni na podzim. Její scénář byl podle některých médií předem dohodnutý, areál měly získat státní Lesy České republiky, a to až za 950 miliónů korun. Lesy vedou s firmou CE WOOD spory kvůli zakázkám na těžbu dřeva ve státních lesích. CE WOOD kvůli tomu v arbitráži požaduje po Česku asi 3,5 miliardy korun. Média upozorňovala na to, že právě kontroverzním nákupem pily chce stát spory urovnat. Lesy informace o tiché dohodě popíraly.

Lesy ČR sice podle informací ČTK složily dražební jistotu 50 miliónů korun, dnešní dražby se ale nakonec nezúčastnily. Nepřímo to potvrdil jejich mluvčí Zbyněk Boublík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám