Hlavní obsah

Nezaměstnanost na Slovensku je 12,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v listopadu nezměnila a zůstala na 12,4 procenta. Proti loňskému listopadu je ale podíl lidí bez práce vyšší o 4,6 procentního bodu, uvedlo tamní Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nezaměstnanost se zvyšuje hlavně v důsledku negativních dopadů hospodářské krize.

Míra nezaměstnanosti se výrazněji nezměnila už od září a nad hranicí 12 procent je od července. "Tento stav potvrzuje, že situace na slovenském trhu práce se skutečně stabilizuje, o čemž svědčí nejen listopadové statistiky, ale i celkový vývoj evidované míry nezaměstnanosti za uplynulé čtyři měsíce," uvedl generální ředitel ústředí Ján Sihelský.

Počet lidí v evidenci úřadů práce, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, se v listopadu zvýšil na 328.633 z říjnových 328 583 osob. Proti stejnému období loňského roku se zvýšil o 125 203 lidí, což znamená vzestup o více než 60 procent.

Vývoj nezaměstnanosti na Slovensku sleduje pomocí jiné metodiky i statistický úřad, který používá výběrové měření. Podle posledních údajů statistiků míra nezaměstnanosti ve třetím čtvrtletí vzrostla na 12,5 procenta, zatímco ve druhém kvartálu činila 11,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám