Hlavní obsah

Pokroku se neubrání ani bankomaty, výdej peněz však bude dominovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj bankomatů se bude v nejbližší budoucnosti podle odborníků pravděpodobně ubírat směrem k bezkontaktní technologii, u které není nutné při transakci vkládat platební kartu do bankomatu. Lidé si tak budou moci navíc u bankomatu například dobít elektronickou peněženku nebo i kartu na MHD. Hlavní funkce bankomatu, tedy výdej hotovosti, ale bude i nadále dominovat, shodují se experti.

Článek

"Velmi reálné je v nejbližší budoucnosti využití bezkontaktní technologie platebních karet. Tuto funkčnost lze využít v aplikacích pro prodej časových jízdenek, ať již pro MHD či železnici a autobusovou dopravu. Současně je možné tuto technologii využít i pro oblast dobíjení elektronické peněženky," uvedl ředitel kartového centra České spořitelny Miloslav Křečan.

Obdobně se k bankomatům staví i UniCredit Bank nebo Raiffeisenbank. "Domníváme se, že bankomat má sloužit především k výběru hotovosti a ověřování zůstatku, další služby směřujeme především do přímého bankovnictví, nikoli do bankomatů," uvedl mluvčí banky Tomáš Kofroň. I UniCredit Bank podle mluvčího Tomáše Pavlíka považuje bankomat i do budoucna především za nástroj pro práci s hotovostí.

Nově bankomaty rovněž umí i informovat o zůstatku na účtu klienta, provádět příkazy k úhradě nebo přijímat hotovost. A i v tom se neustále zdokonalují. Například UniCredit Bank plánuje zlepšit bankomaty tak, aby byly samy schopny rozeznat vložené bankovky, což dosud nebylo možné.

Další generací bankomatů, která se ale v ČR doposud nepoužívá, jsou i takzvané recyklační bankomaty. Tyto bankomaty přijaté peníze po ověření bezpečnostních prvků rovnou zařadí do výdejních kazet a bankovky mohou být použity pro výdej peněz.

První bankomat u nás již na konci 80. let

První bankomat byl v Československu instalován 1. prosince 1989 v pobočce České spořitelny na Václavském náměstí v Praze. Předchůdce současného českého bankomatu byl zpočátku určen jen pro zaměstnance spořitelny a pracoval v off-line režimu.

Ke konci roku 1989 byly v Československu podle údajů Sdružení pro bankovní karty již tři bankomaty. Během následujících šesti let jejich počet překonat tisícovku, aby se za dalších šest let jejich počet v Česku zdvojnásobil. Nyní si mohou lidí vybrat peníze na více než 3600 bankomatů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám