Hlavní obsah

Averze k riziku je zpět. Akcie znovu pod prodejním tlakem

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na horské dráze se v minulých dnech chovaly světové akciové indexy. Ty si v první polovině týdne připsaly velmi zajímavé zisky, o které však v závěru týdne rychle přišly. Důvodem byly obavy z problémové situace v Dubaji, kde dvě tamní vládou vlastněné společnosti Dubai World a Nakheel požádaly o odklad splátek dluhů.

Foto: Kiyoshi Ota , Reuters

Japonec sleduje propad na burze.

Článek

Zpráva o problémech v ráji ve čtvrtek zasáhla všechny hlavní světové akciové indexy, které stáhly hluboko do červených čísel především akcie finančních institucí. To se týkalo zejména britský bank, které jsou údajně jedněmi z největších věřitelů v regionu, a tak například jen v případě britské Royal Bank of Scotland klesla hodnota akcií od čtvrtka již o více než sedm procent.

Problémy Dubajského emirátu, jehož dluhy dosahují téměř 80 mld. dolarů, obchodníky velmi zaskočily, vzhledem k tomu, že se doposud předpokládalo, že vládou vlastněné suverénní fondy disponují dostatkem kapitálu z prodeje ropy. Jak se však ukazuje, jedna z nejbohatších arabských zemí se začíná dostávat do složité situace, což mělo velmi tvrdý dopad na důvěru v celý arabský region a přispělo k výraznému zvýšení averze obchodníků vůči rizikovějším aktivům.

V minulosti to totiž byly častokrát právě suverénní fondy z okolí Perského zálivu, které ve velkém skupovaly podíly v evropských a amerických společnostech. Pokud by nyní musely pod tlakem tyto své podíly začít opět prodávat, ceny akcií těchto společností by pod prodejním tlakem zřejmě zaznamenaly další pád.

Negativa z Dubaje zastínila všechny ostatní zprávy

Zprávy z Dubaje v minulých dnech zastínily všechny pozitivní data z USA i z Evropy, a tak se v pátek odpoledne prodávaly evropské indexy výrazně v červených číslech, když jen v posledních dvou dnech německý DAX ztrácel 3,9 %, zatímco britský FTSE100 klesal o 3,6 %. Akciím v pádu nedokázala zabránit ani série příznivých dat ze Spojených států, v čele s výsledky z trhu s bydlením. Ten se totiž s přispěním vlády a centrální banky začíná stavět na nohy, když jen v říjnu stoupaly počty prodejů nových domů o 5,1 %, zatímco prodeje starších domů rostly dokonce o více než deset procent.

Prodeje starších domů jsou v USA meziročně vyšší již o 23 %, k čemuž vydatně přispívá možnost odečtení slevy na dani ve výši až osm tisíc dolarů pro všechny, kteří si poprvé kupují nové bydlení. Svou roli pak sehrávají také rekordně nízké sazby z hypoték, které svými nákupy hypotečních úvěrů srazila americká centrální banka. Přestože tak stabilizace na trhu s bydlením pokračuje, stále visí velký otazník nad tím, zdali tento důležitý sektor americké ekonomiky dokáže stát na vlastních nohou i poté, co v prvním čtvrtletí příštího roku vyprchá podpora ze strany fiskální a monetární stimulace.

Nárůst averze vůči rizikovějším aktivům se včera projevil i na ostatních finančních trzích. Ceny dluhopisů se v Evropě i v USA dočkaly strmého růstu, když se obchodníci uchylovali k bezpečnějším investicím. Výnos desetiletých amerických Treasuries, se tak snížil až na 3,20 %, kde se naposledy pohyboval začátkem minulého měsíce.

Dolar v závěru týdne zpevnil

Pod tlak se dostala i cena komodit, když například ropa zlevnila o více než tři procenta až pod 75 USD/barel. K tomu přispěl i silnější americký dolar, který zpevnil na páru s evropskou měnou až zpět pod hranici ceny 1,49 EUR/USD, a to i přesto, že se ještě v polovině týdne pohyboval na svých čtrnáctiměsíčních minimech kolem 1,51 EUR/USD.

Vůči problémům na finančních trzích přitom nezůstala imunní ani čeká koruna, která se společně s ostatními regionálními měnami dostala pod silný prodejní tlak. Jen k euru tak oslabila v pátek odpoledne až k ceně 26,34 Kč, zatímco k dolaru ztratila 1,8 % a propadla se až na 17,67 Kč.

Od nového týdne můžeme čekat především pokračování vyjednávání mezi Dubajskou vládou a jejími věřiteli, jehož výsledek může s finančními trhy ještě výrazně zatřást. Z ekonomických dat pak kurzotvorné zprávy zveřejní především Spojené státy, kde přijdou na řadu velmi očekávané výsledky z pracovního trhu. Pozadu ale nezůstane ani Evropa, kde bude ECB rozhodovat o dalším osudu měnové politiky v eurozóně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám