Hlavní obsah

Na dvouletou rodičovskou bude moci méně maminek

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maminky s příjmy od 16 500 do 21 350 korun hrubého měsíčně ztratí v příštím roce možnost zvolit si nejrychlejší dvouleté čerpání rodičovského příspěvku ve výši 11 400 korun. Může za to úsporný rozpočtový balíček, který od ledna snižuje peněžitou pomoc v mateřství.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Odhadujeme, že asi 18 000 žen se sníží peněžitá pomoc v mateřství pod 380 korun denně, a nebudou si proto moci zvolit rodičovský příspěvek ve zvýšené míře 11 400 korun,“ potvrdila Právu tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Nárok na nejrychlejší rodičovskou má totiž jen ten, kdo pobírá mateřskou minimálně 380 korun denně. Jenže zatímco letos této výše mateřské dosáhnou maminky již při příjmech vyšších než 16 460 korun měsíčně, od ledna k tomu potřebují více než 21 350.

„Dost široké vrstvě maminek to sebere možnost mít dvouletou rodičovskou,“ potvrdila Právu paní Ilona z Prahy, která chtěla dvouletou rodičovskou čerpat, s překvapením ale zjistila, že zatímco letos by na ni nárok měla, v příštím roce na ni nedosáhne.

Úsporný balíček totiž pro příští rok snižuje výši mateřské ze současných sedmdesáti na šedesát procent vyměřovacího základu. A také ten se má od ledna počítat jinak, do první redukční hranice se již nebude započítávat sto, ale jen devadesát procent příjmů.

Původně navržené snížení rodičovského příspěvku se tak sice nakonec v úsporném balíčku neobjevilo. Snížení mateřské ale stejně nakonec jeho čerpání v některých případech ovlivní.

Reklama

Související témata:

Související články

Mateřská se má snížit o tisícikoruny

Mateřská by od ledna měla klesnout až o tisícikoruny měsíčně. Rozhodli o tom poslanci v pátek při schvalování vládního úsporného balíčku, který sníží schodek...

Výběr článků

Načítám