Hlavní obsah

Česko zrychlilo čerpání evropských peněz, tvrdí ministerstvo

Právo, ČTK, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko podle ministerstva pro místní rozvoj zrychluje tempo čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie. Vracení prostředků za rok 2007 či 2008 tak podle úředníků nehrozí.

Článek

„Jen za říjen Česko vyčerpalo 4,2 miliardy korun, což je o 10 % víc než za období do měsíce září. Celkem Češi obdrželi již 46,4 miliardy korun z období 2007-2013,“ řekl první náměstek ministra pro místní rozvoj Martin Plachý.

Čerpání financí České republiky z fondů EU se podle něj zvyšuje již několik měsíců. „Prostředky za rok 2007, 90 miliard, musíme vyčerpat do konce roku 2010. V tuto chvíli podle nás nejsou ohroženy,“ dodal Plachý.

Některé operační programy, jako například integrovaný operační program, operační program věda a výzkum nebo operační program technická pomoc mají podle ministerstva pomalejší čerpání.

„V současné době předkládáme ostatním resortům analýzu, která navrhne jak by bylo možné čerpání peněz zrychlit. Potřebné legislativní změny bychom chtěli prosadit během příštího roku,“ řekl Plachý.

ČT bude vysílat spoty

Kvůli popularizaci evropských fondů připravilo ministerstvo ve spolupráci s Českou televizí sérii krátkých televizních pořadů. Mají informovat o významu dotací a jejich konkrétních přínosech pro Česko. Vysílají se od 9. listopadu, v televizi poběží až do 28. února 2010. Náklady na zhotovení pořadu hradí evropské prostředky, konkrétně Operační program Technická pomoc. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám