Hlavní obsah

Dopravní odbory chtěly od Prahy dvě miliardy, s magistrátem se ale nedohodly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odborové organizace pražského dopravního podniku se v pondělí v osm hodin ráno sešly se zástupci pražského magistrátu. Jednaly o podmínkách, za nichž jsou ochotny odstoupit od stávky v pražské dopravě. Odboráři měli sedm požadavků, které chtěli od krizového štábu magistrátu splnit. Ani na jednom z bodů se však podle ČTK nedohodli. Odbory daly městu čas na rozmyšlenou do středy 11. listopadu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Obitko z Odborové organizace Dopravního podniku

Článek

Pokud město nebude souhlasit, zváží odbory další kroky včetně stávky. Odboráři požadují hlavně doplatit 1,9 miliardy korun na provoz. Primátor Pavel Bém, který se jednání účastnil, slíbil, že město podniku doplatí finance za letošní rok na základě prokazatelných nákladů. "Jsem tu od toho, abych garantoval, že Dopravní podnik dostane prostředky, které si zaslouží," řekl Bém.

Jednání po předložení požadavků bylo velmi emotivní. Za zavřenými dveřmi se ozývala hlasitá obvinění odborářů: "Už půldruhého roku nám lžete, pane primátore." Bém stejně hlasitě odpovídal, že nejprve potřebuje čísla, do té doby nemůže nic dělat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pražský primátor Pavel Bém odchází z jednání odborových organizací Dopravního podniku hl. města Prahy (DPP) a krizového štábu magistrátu.

Přestože Bém z jednání odešel kvůli svému dalšímu programu, řekl, že odboráři jednají slušně. "Když se sejde dvacet chlapů, tak to není nic divného," komentoval křik ozývající se z místnosti.

Dopravnímu podniku chybí téměř dvě miliardy, které žádá od magistrátu. Jedním z požadavků je právě doplatit ztrátu. Město dalo podniku sedm miliard, ten ale tvrdí, že si objednalo služby za devět miliard. Podnik tak požaduje 1,9 miliardy navíc.

Dalším požadavkem je ukončení činnosti firmy BNV Consulting, která pro dopravní podnik dělala personální audit, a také prověření všech projektů, které směřují k outsourcingu. Chtějí také ukončit propouštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám