Hlavní obsah

Ceny ropy zrychlily růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ceny ropy na světových trzích v úterý opět zpevňovaly, i když v průběhu obchodování dlouho setrvávaly v blízkosti pondělních hodnot. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se tak znovu přiblížil k 80 dolarům, nakonec ale tuto hranici nepřekročil. Trh si mimo jiné všímá zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), na němž se rozhoduje o úrokových sazbách.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Článek

Barel WTI se ustálil na 79,60 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena zvýšila o více než jedno procento. Podobně barel severomořské ropy Brent zdražil na 78,11 USD.

Během dne na cenu ropy působilo několik protichůdných faktorů. Na jednu stranu se cena zvyšovala po zprávě o růstu továrních zakázek v USA, na stranu druhou ale na její pokles působily zprávy o růstu dolaru. Ropa se ale přesto držela v horní části pásma, v němž se pohybuje už několik týdnů.

"Ropa testovala hranici podpory na 76,50 USD a udržela se nad ní. Dolar sestoupil z průběžného maxima a po zprávě o vývoji zakázek smazaly část ztrát také akcie," řekl k situaci na trhu analytik ústavu BNP Paribas Commodity Futures Tom Bentz.

Objem továrních zakázek ve Spojených státech se v září vrátil k růstu, který činil 0,9 procenta. To je nepatrně lepší výsledek, než čekali analytici a zásadní změna proti srpnu, kdy objem zakázek o 0,8 procenta klesl. Analytici čekali, že se objem zakázek v září zvýší o 0,8 procenta. Na růstu se podílela vyšší poptávka po autech, strojích a vojenských letadlech.

Otázka úroku

Měnový výbor Fedu v úterý zahájil dvoudenní schůzku. Analytici očekávají, že centrální bankéři nechají základní úrok v pásmu nula až 0,25 procenta, sledovat ale budou komentář šéfa Fedu Bena Bernankeho k programu odkupu cenných papírů.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil na měsíční maximum. Investoři se k dolaru vracejí jako k bezpečné investici kvůli obavám z vývoje v bankovním sektoru, ale důvodem k návratu k dolaru byl i pokles akciových trhů.

"Vliv na ropu má dolar a faktorem je také pokles akcií. Během dalšího měsíce bychom se mohli dočkat i výprodeje na akciových trzích, protože lidé možná budou vybírat zisky, kterých letos dosáhli," myslí si konzultant společnosti Towers Perrin Stephen Maloney. Za zprávu s mimořádnou důležitostí označil vývoj na trhu práce v USA, který bude zveřejněn v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám