Hlavní obsah

Nákupy přes internet nefungují uvnitř EU hladce

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žít v jednom státě EU a něco si přes internet objednat ve druhém? - v rámci Unie je to stále problém. Zboží si často nelze objednat či zaplatit nebo vám ho nedodají. Upozornila na to i nová rozsáhlá studie Evropské komise.

Článek

Až 60 % objednávek nákupu přes internet, kdy je kupující v jednom státě a obchod v jiném, je odmítnuto. Evropská komise uskutečnila rozsáhlý zkušební nákup, kdy si spotřebitelé z celé EU vybírali ze seznamu sto oblíbených výrobků. Učiněno bylo přes 11 tisíc zkušebních objednávek.

Spotřebitelé v 60 % případů nemohli dokončit přeshraniční transakci, protože obchodník nedodával výrobek do jejich země nebo nenabízel odpovídající způsob přeshraniční platby.

Nejmenší možnost přeshraničního nákupu mají spotřebitelé v Lotyšsku, Belgii, Rumunsku a Bulharsku. Ve všech zemích, s výjimkou dvou, jsou ale šance na úspěšné uskutečnění přeshraničního nákupu nižší než 50 %.

Jedna věc až o 10 % levněji

Ve více než polovině členských států přitom bylo možné polovinu a více výrobků najít na webové stránce jiné země o 10 % levněji, přičemž náklady na dopravu jsou již započítány.

„Jednotný trh EU u nákupů přes internet nefunguje. Musíme zjednodušit bludiště právních předpisů, které brání obchodníkům prodávajícím přes internet nabízet zboží v jiných zemích,“ připouští Evropská komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám